Účetní období-prosím!!

• (neregistrovaný)

8. 6. 2011 9:54

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu..

Zjistila jsem, že jsem dala náklady roku 2009 omylem do roku 2010 a chtěla bych se zeptat, jak se v tomto případě dále postupuje..musím dát v roce 2010 do nedaňových nákladů a nebo to nějak mohu dořešit v uzavřeném roce 2009..

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 6. 2011 10:00

Alena321 (neregistrovaný)

Re: Účetní období-prosím!!
      Buď dodatečné přiznání za 2009 nebo ve 2010 nedaňově - rozhodněte se dle částky.

• 8. 6. 2011 10:07

Karla2 (neregistrovaný)

Mnohokrát Vám děkuji za Vaší rychlou odpověď.

Budu mít velice trapný dotaz, ale já to fakt neznám, protože účtuji pouze pokladnu a ostatní věci jdou kolem mě...tak se dopředu omlouvám..,ale jakým způsobem se bude dělat dodatečné daňové přiznání za 2009? Je to náročné? V konečném efektu je částka poměrně vysoká:-(

• 8. 6. 2011 10:12

Alena321 (neregistrovaný)

Musíte si otevřít účetnictví roku 2009 a náklady tam proúčtovat, asi přes dohadné účty.. Poté zpracujete dodatečné přiznání k dani z příjmu.

• 8. 6. 2011 10:51

alen1 (neregistrovaný)

Re: i pro Alena321
      Alena321,
      to, co radíte není možné.
      Otevřít uzavřené a valnou hromadou případně schválené účetnictví NELZE.
      Vaše rada je naprosto chybná.

Správný postup.

Chybně zaúčtované účetní případy roku 2009 opravujete v aktuálním účetnictví a to buď přes nákladové a výnosové účty nebo proti hospodářskému výsledku minulých let.

V daních opravíte daňové přiznání tzv. dodatečným daňovým přiznáním. Pokud byste ovšem snižovala daňovou povinnost roku 2009, pak dle daňového řádu jen v případěš, že nastaly nové skutečnosti, což chyba v účtování není.
      Takže pokud byste zvyšovali daňovou povinnost roku 2009 musíte podat dodatečné daň. přiznání za 2009.

• 8. 6. 2011 13:14

Karla 2 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Omylem jsem zaúčtovala vyúčtování zálohy na pracovní cestu místo v roce 2009 do kterého to spadalo do ledna 2010 -tzn. veškeré náklady spojené s cestou jsou v roce 2010 - cestovní příkaz, phm, ubytování...je to celkem vysoká částka, tak nevím, jak to řešit:-(všechno by správně mělo být v roce 2009, ale to jsem si nějak vůbec v ten okamžik neuvědomila..

• 8. 6. 2011 13:45

Magda67 (neregistrovaný)

Prosím o dovysvětlení. Takže paní Karla to zaúčtuje jako nedaňový náklad do roku 2010 a dodatečné daňové přiznání za 2009, ve kterém by tyto náklady uplatila daňově, podat nemůže, protože nenastaly nové skutečnosti? Takže tyto náklady nakonec neuplatní daňově ani v 2009, ani v 2010?

• 8. 6. 2011 16:14

alen1 (neregistrovaný)

A dohadnou položku jste neúčtovala v roce 2009? Pak by to samozřejmě šlo proúčovat přímo, bez nutnosti podávat DP.
      Nové skutečnosti nenastaly, bohužel chybase nepočítá. Můžete to sice zkusit podat na finanční úřad, ale je otázka, zda vám to vezmou.

• 8. 6. 2011 16:43

alen1 (neregistrovaný)

Re: DŘ -dodatečné DP
      V daních opravíte daňové přiznání tzv. dodatečným
      daňovým přiznáním. Pokud byste ovšem snižovala
      daňovou
      povinnost roku 2009, pak dle daňového řádu jen v
      případěš, že nastaly nové skutečnosti, což chyba v
      čtování
      není.
      Takže pokud byste zvyšovali daňovou povinnost roku
      2009 musíte podat dodatečné daň. přiznání za 2009.

Děkuji za odpověď. Omylem jsem zaúčtovala vyúčtování
      zálohy na pracovní cestu místo v roce 2009 do kterého
      >>>Prosím o dovysvětlení. Takže paní Karla to zaúčtuje
      >>>jako nedaňový náklad do roku 2010 a dodatečné daňové
      >>>přiznání za 2009, ve kterém by tyto náklady uplatila
      >>>daňově, podat nemůže, protože nenastaly nové
      >>>skutečnosti?
      >>>Takže tyto náklady nakonec neuplatní daňově ani v
      >>>2009, ani v 2010?
      >>A dohadnou položku jste neúčtovala v roce 2009? Pak
      >>by
      >>to samozřejmě šlo proúčovat přímo, bez nutnosti
      >>podávat DP.
      >>Nové skutečnosti nenastaly, bohužel chybase nepočítá.
      >>Můžete to sice zkusit podat na finanční úřad, ale je
      >>otázka, zda vám to vezmou.
      >A můžete prosím napsat, kde v zákoně najdu ? :-)
      daňový řád
      § 141 Dodatečné daňové přiznání a dodatečné vyúčtování
      (1) Zjistí-li daňový subjekt, že daň má být vyšší než poslední známá daň, je povinen podat do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém to zjistil, dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování a ve stejné lhůtě rozdílnou částku uhradit. Tato povinnost trvá, pokud běží lhůta pro stanovení daně. Poslední známá daň je výsledná daň, jak byla správcem daně dosud pravomocně stanovena v dosavadním průběhu daňového řízení o této dani.
      (2) Daňový subjekt je oprávněn ve lhůtě podle odstavce 1 podat dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování na daň nižší, než je poslední známá daň, jestliže vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nasvědčují tomu, že daň byla stanovena v nesprávné výši.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).