Záloha a dodání zboží

• (neregistrovaný)

9. 6. 2011 12:57

Pokud v jednom měsíci vystavím zálohovou fakturu,(vystavuji poprvé) obdržím platbu a ihned po zaplacení dodám zboží, musím přesto vystavit DD s DPH na přijatou platbu? Nebo stačí vystavit už jen konečnou fakturu s DPH kde odečtu zálohu bez daně?
    Pokud by přišla platba v jednom měsíci a zboží bylo dodáno v dalším, tak tam určitě ano.
    V historii se píše, že o zálohové faktuře se neúčtuje. Ale pokud ji vystavím v programu, jde mi do účta. Takže účtuji 311/324, úhradu 221/311 a zůstane mi přijatá záloha na 324. Při konečné faktuře bych provedla storno zálohy -311/-324 a zaúčtovala konečnou fakturu 311/6... . Na 311 by byl už jen rozdíl k úhradě, takže po zaplacení 221/311
    Je to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 6. 2011 13:46

jájina (neregistrovaný)

Re: záloha a dodání zboží
      POkud je záloha i dodání zboží v jednom měsíci, nemusíte vystavovat DD k přijaté platbě, vystavíte konečnou fakturu. Přesto, že fakturu vystavíte v programu přímo jako zálohovou, neúčtujete o ní. Účtujete pouze o přijaté platbě 221/324. Poté faktura za zboží 321/ 604 a vyúč. zálohy 324/321

• 9. 6. 2011 14:10

kra (neregistrovaný)

Tady půjde asi o překlep - ne 321, ale 311 - fa vystavuji já.
      O účtování zálohové faktury - tady jde asi o možnosti programu. Když fa vystavím- vystavuji ze zásob, potom provedu zaúčtování ze zásob do účetnictív, tak tam mi ta faktura automaticky přejde. Ale ve výsledku by to nemělo dělat problém. JInak děkuji.

• 9. 6. 2011 14:23

jájina (neregistrovaný)

Jistě, má být 311 - překlep :-) Jinak pokud vystavujete zálohovou fakturu (přímo zadáte typ faktury zálohová), tak by vám program poté neměl umožnit její zaúčtování. Protože o zálohové faktuře se NIKDY neúčtuje.

• 9. 6. 2011 14:56

kra (neregistrovaný)

Tak to si budu muset program ještě pořádně projít, protože jsem to psala poprvé. JInak v programu vytvořím fakturu a teprve v tisku zadám jako zálohovou. Ale ještě to všechno projdu. Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).