Podílové vlastnictví bytového domu

• (neregistrovaný)

13. 6. 2011 9:06

Máme podílové vlastnictví bytového domu o čtyřech bytech ještě s jedním majitelem. Každý máme dva byty. Ten teď přišel s tím, že by to chtěl, aby jsme to zapsali jako vlastníci bytových jednotek. Jenže samozřejmě jsou s tím spojené náklady. Je v něčem lepší být vlastnici bytových jednotek? Chce si totiž vzít hypotéku na koupě bytu a potřebuje můj souhlas, když jsme podíloví vlastníci. Jedná se mě o to, že s ním není možné vyjít i teď a myslím si, že kdyby jsme to rozdělili na vlastníky bytových jednotek, tak už nepotřebuje k ničemu můj souhlas a vidím z toho dále větší problémy. Máte s tím někdo zkušenosti? Teď kdyby to prodával musí to první nabídnout mě , nebo může prodat komu chce ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2011 9:35

... (neregistrovaný)

Re: Podílové vlastnictví bytového domu
      Myslím, že prohlášení vlastníka je lepší, zvlášť při obtížné komunikaci. Na opravách společných částí se nadále podílíte. Prohlášení vlastníka vás nemusí stát skoro nic, když si ho vyhotovíte a do budoucna budou vaše a sousedovy nemovitosti prodejnější a tím pádem i hodnotnější.

• 13. 6. 2011 10:24

OX (neregistrovaný)

No jenže , když budem vlastníci bytu, tak už pak může tu druhou polovinu prodat komu chce a nemusí mě dávat k předkupnímu právu ne?

• 13. 6. 2011 11:01

... (neregistrovaný)

To máte pravdu, ale to samé platí i pro vás. Ve vašem případě vlastně nejde o prohlášení vlastníka (to dělá družstvo při převodu bytů do vlastnictví členů), ale o dohodu o vypořádání podílového vlastnictví. Jde ale jen o název, obsahovat musí totožné údaje jako prohlášení vlastníka (§5 z.č.72/1994 Sb.).

• 14. 6. 2011 10:16

právníik1 (neregistrovaný)

Zatím vlastníte oba společně celý dům (i všechny místnosti-byty v něm), takže bude-li třeba větší opravy v některém z bytů, měli byste tyto náklady hradit oba společně - to za předpokladu, že nemáte se spoluvlastníkem uzavřenu Dohodu o způsobu užívání společné věci, která by tyto případy řešila jinak ("každý za své").
      Pokud v domě vymezíte jednotky, budete každý vlastníkem svých jednotek a společně budete vlastnit jen "společné části domu" (základy, obvodové a nosné zdi, střecha, schodiště atd.). Finančně se tak oba budete podílet jen na nákladech, týkajících se společných částí domu; byty budou každého z vás.
      Jsou-li vaše podíly na domě stejné, může spory nebo nedohody mezi vámi řešit soud; budou-li výměry vašich bytů ve vlastnictví také stejné, platí o sporech a nedohodách totéž.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).