Neplacené volno a úhrada pracovníkem

• (neregistrovaný)

13. 6. 2011 14:41

Dobrý den, prosím o konzultaci ohledně neplaceného volna.
    Šlo poouze o jeden den, Když si prohlížím rekapitulaci, tak za firmu ten jeden den byl připočten a odvedeno za firmu zdrav.pojištění ve výši 9% z 258,06. Nějak se mi pořád motá v hlavě, že tato částka (23 Kč by měla být buď daňově neúčinná, nebo by ji měl uhradit pracovník, Prosím, kde bych našla odkaz jak postupovat v tomto případě.
    te´d jsem našla v abecedě mzdové účetní, že to může být, že zaměstnavatel uhradí zdravotní. ale pořád váhám nad tím zda je to daňové, či nedaňové? pro firmu.

Děkuji moc
    Blanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2011 9:35

r (neregistrovaný)

Re: neplacené volno a úhrada pracovníkem
      Viz §24 zákona o dani z příjmů, kde se v odst. 2) pod písm. p) říká:

p) výdaje (náklady), k jejichž úhradě je poplatník povinen podle zvláštních zákonů

Tímto zákonem je zde zákon č. 48/1997 sb., o veřejném pojištění
      §9 ......

(2) Pojistné za zaměstnance hradí z jedné třetiny zaměstnanec, ze dvou třetin zaměstnavatel....
      (3) Písemnou smlouvou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem m ů ž e se zaměstnanec zavázat zaplatit zaměstnavateli zcela nebo zčásti částku odpovídající pojistnému, které za zaměstnance má zaměstnavatel povinnost hradit v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu. .....

Takže pokud je k tomu zaměstnavatel povinen, jde o daňový výdaj. To, jestli se se zaměstnancem domluví na úhradě, je už jiná věc.

• 14. 6. 2011 9:39

blanka1 (neregistrovaný)

Re: neplacené volno a úhrada pracovníkem
      Děkuji moc, to jsem také četla, ale nějak jsem si to neuměla přebrat. Děkuji moc za osvětlení. POmohlo mi to.
      Nakonec jsem udělala předpis za pracovníkem a strhla mu to rovnou z výplaty - s jeho souhlasem. Souhlasil, protože byl rád, že dostal celý měsíc dovolenou a ještě k tomu neplacené volno.
      Ještě jednou moc děkuji za čas, který jste tomu věnovala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).