Re: Pohledávka z r. 2010 - DE
domluvte se se zákazníkem a vystavte dobropis (důvod ale není že nechce zaplatit) pokud nevystavíte DB budete muset pohledávku vést v evidenci do ukončení podnikání, nebo ji zdaníte v období,kdy by byla právně zaniklá. Ale daní z příjmu byste ji zdanil.
Od 1.4.2011 lze za splnění zákonem daných podmínek vrátit DPH z pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení (§ 44 zákona o DPH). DPH z pohledávek, které zákazník odmítl uhradit Vám nikdo nevrátí.
Jestliže nepřiznáte příjem, pak nelze daňově uplatnit výdaje, které jste v souvislosti s pohledávkou vynaložil.
Můžete ponechat v DE jako pohledávku. Pokud byste ale ukončil nebo dlouhodobě přerušil podnikání, případně změnil způsob uplatňování výdajů, pak byste musel o hodnotu pohledávky zvýšit základ daně podle § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů.
Druhou možností je, že pohledávku vyřadíte z obchodního majetku. V tom případě byste ale měl zároveň zvýšit základ daně o výdaje, které se vztahují k vyřazené pohledávce. Nějaké výdaje se k této pohledávce vážou, použil jste například počítač a SW, jejichž nákup jste uplatnil do výdajů.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
14. 6. 2011 11:14
Jak mám vyřadit pohledávku - Kč 1000 - z DE? Fakturu jsem vystavil v roce 2010 a zákazník odmítá uhradit. Po dohodě tedy chci vyřadit z DE jako nedobytnou pohledávku. Jak to mám udělat - POHODA? Jsou nějaké daňové dopady? Děkuji.