Re: darovací smlouva ruší platnou závěť
Moje matka před několika lety sepsala a notářsky ověřila závěť, ve které odkazuje svůj byt vnukovi a vnučce (moje plnoleté děti). Nyní se rozhodla, že byt převede formou darovací smlouvy na vnuka (oba sourozenci jsou ve shodě, zde problém není) a platná závěť tak pozbude předmětu, který měl být jejím obsahem. Jak postupovat - nutno závěť zrušit, nahradit jinou nebo sama pozbude
smyslu vzhledem k časové posloupnosti učiněných kroků ?
Svéprávná osoba může za svého života nakládat se svým majetkem libovolně. Závěť je pro případ smrti. Ve Vašem případě je poměrně zbytečné závěť rušit - závětí se notář/ka bude řídit jen u pozůstalosti, a tou byt už nebude. Závěť se tedy bude týkat jen toho, co si matka ponechala - tedy pozůstalosti. Jinak bude platit zákon.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2011 12:21
Moje matka před několika lety sepsala a notářsky ověřila závěť, ve které odkazuje svůj byt vnukovi a vnučce (moje plnoleté děti). Nyní se rozhodla, že byt převede formou darovací smlouvy na vnuka (oba sourozenci jsou ve shodě, zde problém není) a platná závěť tak pozbude předmětu, který měl být jejím obsahem. Jak postupovat - nutno závěť zrušit, nahradit jinou nebo sama pozbude smyslu vzhledem k časové posloupnosti učiněných kroků ?