Darovací smlouva ruší platnou závěť

• (neregistrovaný)

14. 6. 2011 12:21

Moje matka před několika lety sepsala a notářsky ověřila závěť, ve které odkazuje svůj byt vnukovi a vnučce (moje plnoleté děti). Nyní se rozhodla, že byt převede formou darovací smlouvy na vnuka (oba sourozenci jsou ve shodě, zde problém není) a platná závěť tak pozbude předmětu, který měl být jejím obsahem. Jak postupovat - nutno závěť zrušit, nahradit jinou nebo sama pozbude smyslu vzhledem k časové posloupnosti učiněných kroků ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2011 14:20

věra581 (neregistrovaný)

Re: darovací smlouva ruší platnou závěť
      V knize :"Vzory smluv a podani" Holub a kol. (lidově Holubovy vzory) je řešeno několik obdobných případu. Mají to v knihovnácha jistě to bude i někde na internetu.

• 14. 6. 2011 15:01

pája

místo holoubovin vezměte obč.zák., tam § 480 určuje, jak je to se závětí ohledně jejího zrušení. Jsou to v podstatě tři možné zákonné způsoby.

• 15. 6. 2011 10:02

právníik1 (neregistrovaný)

Moje matka před několika lety sepsala a notářsky ověřila závěť, ve které odkazuje svůj byt vnukovi a vnučce (moje plnoleté děti). Nyní se rozhodla, že byt převede formou darovací smlouvy na vnuka (oba sourozenci jsou ve shodě, zde problém není) a platná závěť tak pozbude předmětu, který měl být jejím obsahem. Jak postupovat - nutno závěť zrušit, nahradit jinou nebo sama pozbude
      smyslu vzhledem k časové posloupnosti učiněných kroků ?

Svéprávná osoba může za svého života nakládat se svým majetkem libovolně. Závěť je pro případ smrti. Ve Vašem případě je poměrně zbytečné závěť rušit - závětí se notář/ka bude řídit jen u pozůstalosti, a tou byt už nebude. Závěť se tedy bude týkat jen toho, co si matka ponechala - tedy pozůstalosti. Jinak bude platit zákon.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).