Re: ještě jednou Vodafone
Problematika není jednoduchá.
Záleží na tom, zda je poskytnuta sleva z ceny (např. formou finančního bonusu) k datu uskutečnění DUZ nebo až po něm.
Vždy také záleží, co je přesně ve smlouvě uvedeno.
Pokud je poskytnut bonus formou slevy z ceny k datu uskutečnění plnění postupujete dle §36/5 ZDPH
Smlouva uvádí exkluzivní bonus v určité výši. Jedná se o částku o kterou bude postupně po celou dobu trvání Smlouvy sniřžována vyúčtovaná částka až do úplného vyčerpání bonusu. Tzn., že každýž měsíc bude určitá část bonusu ve vyúčtování. Např. bonus 20000 na 2 roky, každý měsíc bonus 833 Kč. A to je vše co vím.
Jarda
Bez smlouvy je to těžké. Je to slovíčkaření a podle toho se s tím zachází.
Je tam specifikováno, jak bude bonus přesně poskytnut?
Např. formou slevy?
Nebo v časových intervalech?
Je potřeba to číst naprosto podrobně.
Opsal jsem text týkající se bonusu doslovně. Takže po dobu 2 let mi budou každý měsíc odečítat poměrnou část celkového bonusu z vyúčtování. Nic jiného k tomu ve smlouvě není.
Ve vyúčtování to nazývají zvláštní odměny/platby a je to uvedeno jako nesplacený zůstatek za minulá období a je to minusem (odečteno z částky vyúčtování celkem).
Jarda
Přesně opsáno z vyúčtování:
Celkový přehled:
celkový základ DPH 20% Kč.....2.000,- (např.)
celkem DPH 20% Kč 400,-
nezdanitelné položky 0
k vyúčtování celkem Kč 2.400,-
Celkový nesplacený zůstatek za minulá období Kč -800
Celkem k platbě Kč 1.600
Tento přehled je na levé straně vyúčtování.
Na pravé straně je:
Přehled jistin,zůstatků a plateb:
Aktuální zůstatek jistin Kč.....např. 2.000
Nesplacený zůstatek z minulých období.. .částka předchozího vyúčtování
Přijaté platby.... zaplacené předchozí vyúčtování
Zvláštní odměny/platby: Kč 800 (tj. těch 800, které jsou vlevo
Nevím si s tím rady. Jarda
Odpověď na uvedeném odkazu je sice pěkná, ale už vidím, jak zákazník (občas se to týká i nás) donutí firmu jako Vodafone, aby mu vystavila daňový doklad. Takže bohužel řešit asi sami dodaněním.
Teď jsem na faktuře Vodafonu našla ještě jeden "špek" - místo obvyklého zaokrouhlení je položka "k platbě v příštím období -0,37 Kč". Co byste dělali s tímto? Já jsem to zaúčtovala jako klasické zaokrouhlení, možná jsem měla rozdělit na základ a DPH. Rozhodně nemíním 37 hal. přetahovat do dalšího měsíce a potom řešit.
Děkuji za vaše reakce. Byl jsem celý den mimo počítač.
Takže jsem se rozhodl, že bonus dodaním. Snad mě to nepoložíˇprotože částka není tak velká. Je zajímavé, že toto téma nezajímá firmy jako je Vodafone a problém se snaží řešit drobní živnostníci. Těch -0,37l bych vzal také jako zaokrouhlení. Hezký zbytek večera a hodně sil do dalšího dne přeje Jarda
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
16. 6. 2011 16:30
Mám před sebou vyúčtování za 4.5.-3.6.2011 kde je uvedeno:
celkový základ DPH Kč...
celkem DPH 20% Kč...
K vyúčtování celkem Kč.....
na předposledním řádku minusem zvláštní odměny (bez DPH)
Jedná se o finanční bonus.
Poslední řádek celkem k platbě Kč....(částka snížená o bonus)
Pročetl jsem celou diskusi týkající se bonusů a skonta. Stále mi není jasné jak postupovat u Vodafonu.
Zaplatím částku po odečtení bonusu.
Zaeviduji (vedu DE) základ daně + 20% DPH dle vyúčtování tzn. ty vyšší částky. Jak mám zaevidovat ten bonus? Zvlášť dokladem jako dobropis a rozdělit na základ daně a DPH?
Jsem z toho magor. Prosím o radu. Hezký den Jarda