Re: dodatečné DP-penále nebo úrok z prod
Děkuji.
a ještě se zeptám? pokud je kontrola a Fú doměří daň, vyměří vždy i penále - jak píšete podle par.251? Měli jsme kontrolu da DPFO za rok 2007a 2008 vyházeli nám nějaké doklady a doměrek daně byl 11000,-zaplatili jsme doměrek a úrok z prodlení a penále pořád nepřišlo, nevím jestli ještě může přijít??? děkuji
Penále je vždy součástí dodatečného platebního výměru, tzn. na stejném papíře jako doměřená daň je vyčísleno i penále. Co vím, tak FÚ vyjede program automaticky výměr i s penále. Tohle platilo i před 1.1. podle zákona o správě daní a poplatků.
právěže v jedné firmě jsme měli kontrolu na rok 2003 a 2004 v roce 2007 a tam nám v březnu 2007 -po kontrole vyjeli doměrek daně a pak až v říjnu 2007 došlo penále a úrok z prodlení. Tehdy to nebylo moc doměrek,činil asi 10tis., ale penále s úrokama tehdy byly 12000,-! není mi jasný výpočet toho penále - poradíte mi?
když doměřená daň byla 11tis. z roku 2007. Kolik by asi dělalo
penále? V zákoně je penále 20% z doměřené daně a úroky.
Pročítala jsem ten výpočet z té druhé firmy ještě z toho r.2003a 2004 ale tam mi ten výpočet nesedí.děkuji
Ty doměrky z 2003 a 2004 v roce 07 se počítaly ještě podle starého znění zákona. Novela podle které se počítá penále 20% + úrok z prodlení platí tuším od 1.1.07, tenkrát to bylo jen penále, tuším 0,2% za každý den, za více jak 500 dnů prodlení se počítalo ještě podle reposazby, ale nezlobte se, přesně si to již nepamatuji. Zkuste si to staré znění najít tady na stránkách. Tenkrát FÚ posílal dodatečný pl.výměr na doměrek a pak 2. pl.výměr na příslušenství. Dneska při doměření 10tis. pošle jeden pl.výměr na doměrek + penále 20% 2tis., tedy 12000,- a poté 2.pl. výměr na úrok z prodlení podle §252, tedy sankci za úhradu od původní splatnosti po den, kdy byl doměrek zaplacen. Podled tohoto ustanovení se počítá úrok podle reposazby platné k prvnímu dni kal.čtvrtletí zvýšené o 14 proc. bodů od původního data splatnosti po den uhrazení. Můžete to zkusit vypočítat :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 6. 2011 7:46
Máme chybu v DP DPH za minulý měsíc odvod DPH měl být vyšší-zapomenutá fa /jsme měsíční plátci/ podám dodatečné DP. FÚ nám vyměří i penále nebo jen úrokk z prodlení? Podle nového daňového řádu par.250 a další jsem vyčetal že snad jen úrok z prodlení??? Máte někdo zkušenost? děkuji?