Re: drahá oprava šperku
Vygoogleno:
DOTAZ:
Dobrý den! Jakým způsobem mám postupovat, pokud si nechám opravit například obuv, kolo, žehličku apod. a s výslednou cenou nesouhlasím? Předběžná cena mi sdělena nebyla, takže je to vlastně na libovůli opraváře? Mám možnost cenu reklamovat? Jak postupovat v takovém případě? Bez zaplacení mi zboží není vydáno. Doporučíte tedy zaplatit a až poté se obrátit na soud? Nebo je jiný postup? Děkuji předem!
ODPOVĚĎ:
Podle § 632 občanského zákoníku nedojde-li ke zhotovení díla na počkání, zhotovitel je povinen vydat objednateli písemné potvrzení o převzetí objednávky. Potvrzení musí obsahovat označení předmětu díla, a dále jeho rozsah, jakost, cenu za provedení díla a dobu jeho zhotovení. Podle § 636 Občanského zákoníku nelze-li cenu při uzavření smlouvy sjednat pevnou částkou, musí se určit alespoň odhadem. Zjistí-li zhotovitel dodatečně, že bude třeba cenu určenou odhadem podstatně překročit, je povinen na to objednatele bez prodlení písemně upozornit a oznámit mu nově určenou cenu; jinak nemá právo na zaplacení rozdílu v ceně. Objednatel je oprávněn po oznámení nově určené ceny od smlouvy odstoupit; odstoupí-li od smlouvy, je povinen zaplatit zhotoviteli částku připadající na provedenou práci a vzniklé náklady podle původně určené ceny, jen pokud měl z částečného plnění smlouvy majetkový prospěch. Odstoupením od smlouvy není dotčeno právo objednatele na náhradu škody. Neodstoupí-li objednatel od smlouvy bez zbytečného odkladu, je povinen zaplatit za poskytnutou službu nově určenou vyšší cenu.
Jak vyplývá ze shora citovaných zákonných ustanovení, opravitel je povinen sdělit Vám cenu, na tomto můžete trvat. V případě, že dojde ke změně ceny, můžete od smlouvy odstoupit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 6. 2011 13:06
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat..... dala jsem si do opravy stříbrný prstýnek, u kterého mi vypadl kámen. Prodejce mi řekl, že opravář mě bude kontaktovat kvůli ceně, zda se oprava vyplatí a nebude drahá. Opravař mě však nekontaktoval a opravu provedl. Cena té opravy je jako skoro nový prsten. Což mě přijde moc. Kdyby mě kontaktoval dopředu, opravu bych odmítla. Jaká mám teď práva ohledně uhrazení ceny opravy......???? Děkuji za rada...