Re: Konec MD
Ona Vám nemůže "nahlásit", že je na rodičovské - ona Vás musí požádat o čepání rodičovské dovolené a vy jste povinni jí vyhovět (§196 ZP).
Pokud nepožádala o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, pak si dovolenou (pokrácenou o dobu nepřítomnosti) vyčerpá po ukončení rodičovské dovolené. Kdyby si požádala o čerpání bezprostředně po MD, pak by za rok 2011 měla nárok na celou nekrácenou výměru dovolené (§ 217 odst. 5 ZP).
Na ZP ji už máte nahlášenou kódem M a na OSSZ taky o čerpání MD vědí, takže tam žádné povinnosti nevznikají.
Aha,takže ona by měla dát nějakou nejlépe písemnou žádost o rodičovskou dovolenou? Čerpání dovolené chápu, je to její blbost, že si nezažádá....Ale jak mám postupovat, když dnes jí MD končí a zaměstnankyně nic neřeší? Teoreticky by tedy měla nastoupit do práce,ne?
A já jenom dodám, že pokud o čerpání rodičovské dovolené nepožádala (což udělat měla), má se za to, že čerpá rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, takže s jejím případným dřívějším nástupem do práce nemusíte souhlasit
Lze. Ve skutečnosti nemá zažádáno o rodičovskou, ale o rodičovský příspěvek. Ten bude pobírat ihned poskončení pobírání PPM. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele (nejdéle do 3 let věku dítěte - pak už případně neplacené volno). Takže ona byla na mateřské, teď bude na dovolené a pak na rodičovské dovolené. Současně s náhradou mzdy za dovolenou u vás bude čerpat i rodičovský příspěvek od státu.
Omlouvám se, dělám to poprvé, tak mám možná primitivní dotazy :) A ještě jen tak pro zajímavost - když bude mít u nás rod. dovolenou posunutou o to čerpání dovolené, ale rod. příspěvek bude pobírat už v době běžné dovolené, bude to přece celé posunuté. Nebo rod. příspěvěk není na určitý počet měsíců/let?
Rodičovský příspěvek nemá s rodičovskou dovolenou nic společného. Ona vůbec nemusí čerpat rodičovskou dovolenou, může nastoupit zpět do zaměstnání a přesto (za splnění dalších podmínek) může pobírat rodičovský příspěvek např. do 3 let věku dítěte.
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory - proto má zažádáno na "sociálce", což je laický název pro odbor státní sociální podpory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2011 7:43
Dnes končí MD naší zaměstnankyni. Nijak mě nekontaktovala pro čerpání dovolené atd. Jak mám teď postupovat? Měla by mi nahlásit, že je na rodičovské? Mám nějaké povinnosti pro ossz, případně zp?