Re: reverse charge
U zboží se nejedná o reverse-charge, tento režim je pouze u služeb. Ale samovyměření tam samozřejmě je.
Pokud účtujete béčkem a analytiku u DPH účtů máte podle řádků DPH, tak je to
504xxx / 321xxx
343044 / 343003
Pokud prodáváte v ČR, tak s DPH, pokud do EU, tak na řádek 20.
Záleží komu to prodáte:
pokud FO konečný zákazník, tak vy odvedete daň, pokud dalšímu plátci daně, tak tu daň vyměří a odvede on
No co vim, tak byste měl vystavit fakturu bez DPH s odkazem na přílohu č. 5 zákona235/2004 Sb. A ten konenčný si ji teprve doměří a odvede. To je jen co vím, nás to čeká jen z pohledu koncového zákazníka, takže kdybychom to měli postoupit jako vy tak bych to udělal podle toho co jsem napsala.
Radši si to ještě ověřte, máteli daňového poradce. Já s tím ještě pořádnou zkušenost nemám. S tím zaúčtováním taky moc neporadím, protože ekonomka nám též měla zavést věty na tento případ, ale teoreticky by to tak mělo být. Jen čerpám z toho co mi řekla naše daňová poradkyně a tady lidi na diskuzi. V té faktuře tedy budete mít částku základu daně a budete mít ještě sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat příjemce plnění, a ten odkaz na přílohu č. 5.
odkaz na § 92, zdaní revers příjemce , vy dáte do ř. 25 bez daně
a podáte na finannčí úřad hlášení o dodání tohoto zboží, protistrana
dá také hlášení , ale o jeho pořízení.
musí mít i náležitosti toto hlášení, jako DUZP, kod zatřídění dle přílohy 5, cenu bez daně, kilogramy.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2011 9:08
Dobrý den, nákup a prodej lisovaného textilu (od 1.4. jako reverse charge), jak uctovat bez dph jako dovoz zboží z eu ? a prádávat taky bez DPH ? Prosím spěchá .