Re: mateřská
Při placení nemocenského pojištění se bude jednat stále o OSVČ hlavní. Co se týká nároku na PPM, tak aby bylo možné uplatnit PPM z obou pojištění, musí být splněny podmínky u obou pojištění.
U OSVČ to bude splněno, pokud bude trvat nemocenské pojištění.
U PP musí být také splněna podmínka učasti na nemocenském pojištění 270 dnů a to asi nebude. Dochází sice k nějakému započítání dob z jednoho pojištění do druhého, ale nevím přesně, jestli je to i tento případ.
Re: mateřská
Děkuji za odpovědi, myslela jsem si to...Já myslím, když nahlásím OSVČ jako vedlejší a přestanu si platit zálohy na NP, že se mi bude počítat PPM jen ze zaměstnání, což je pro mě výhodnější, neboť smlovu budu mít podepsanou cca na 25 tisíc hrubého měsíčně a z OSVČ jsem si platila jen minimální NP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 6. 2011 18:23
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Jsem OSVČ, od 1.7. mám ovšem nastoupit na HPP do zaměstnání, své podnikání si změním na vedlejší činnost. Nemocensky pojištěná jsem celou dobu podnikání tedy od roku 2007. Zjistila jsem ale, že 1 jsem v prvním měsíci těhotenství. Do zaměstnání přesto nastupuji, šéfa jsem s tímto obeznámila. Chtěla jsem se zeptat, z jakého příjmu mi bude počítána mateřská (případně nemocenská v případě rizikového těhotenství) Myslím, že by to mělo být z příjmu ze zaměstnání. Je to tak, i když budu pracovat třeba jen dva měsíce a pak nastoupím na rizikové těhotenství?