Re: Neschopenka v ochranne lhute
Na ÚP se hlásit nemusíte, po dobu nemoci vás stejně nezaregistrují. Sociální pojištění není povinné, to se platí z příjmu. Pro zdravotní pojišťovnu si okopírujte neschopenku a po skončení nemoci nahlaste s kopií neschopenky, že jste byl nemocný. Co se týče samotné neschopenky, odevzdejte ji svému bývalému zaměstnavateli, i ostatní díly by měly jít přes zaměstnavatele.
Moc dekuji za odpoved! Znamena to tedy prosim, ze zdravotni pojisteni nemusim platit, i kdyby ma nemoc trvala treba pul roku, a staci, kdyz to nahlasim na zdravotni pojistovnu az po skonceni nemoci? A co se tyce samotne neschopenky, pani doktorka mi ji ma vyplnit uplne standardne jako kdybych byl zamestnany, tzn. vcetne jmena zamestnavatele atd.?
Diky moc!
Ano,přesně tak. Na neschopence budete mít adresu zaměstnavatele, u něhož jste ukončil pracovní poměr, budete nemocný v ochranné lhůtě (hlavně začátek nemoci musí spadat do těch 7 dnů ochranné lhůty). Zdravotní poj.opravdu platit nemusíte, ale nezapomeňte to na té zdravotní pojišťovně nahlásit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2011 15:53
Dobry den,
na konci cervence odchazim na dohodu ze zamestnani a od 1.srpna budu dlouhodobe na nemocenske, vyuziju tedy sedmidenni ochrannou lhutu s tim, ze vim, ze prvnich nekolik tydnu nemoci, kdy plati nemocenske zamestnavatel, mi vyplaceno nebude. Jeste nikdy jsem nemel neschopenku, proto nevim, jak to chodi obvykle, natoz pak v tomto neobvyklem pripade. Chtel bych se Vas proto prosim zeptat:
1. kam a kdy mam odnest jednotlive casti neschopenky
2. zda se mam i pres me onemocneni hlasit na uradu prace, OSSZ a zdravotni pojistovne ci jeste nekde jinde (budu i v tomto pripade platit ze sveho zdravotni pojisteni)?
Velice Vam dekuji za laskavou ochotu!