Re: Neplnění pracovních povinností
To bych se strachovala o stav svého účetnictví. A důvod pro ukončení PP ji pro velmi hrubé porušení kázně, to jistě je. Samozřejmě pokud je to člověk , který má tuto činnost v popisu práce. Působí to tak podivně, i vaše prodleva s řešením této situace , že zaměstnankyně možná vůbec netuší oč jde.
Už si hledám novou účetní, ale nemůžu si dovolit zaměstnávat dvě. První má ve smlouvě stanovenou určitou mzdu, kterou snížit nemůžu, akorát osobní příplatek. Takže ji můžu propustit na hodinu i bez předchozího upozornění? a třeba doložit nesplněné úkoly pro případnou kontrolu? Vím, že to řeším pozdě, ale když ona mi řekla, že to prvni ještě upravovala, pak že už to poslala a já pak zjistil, že tomu tak není. Řekla mi znova, že se zřejmě příloha na finančním úřadě ztratila a že to poslala znova a zase nic ... Tak to bohužel řeším až teď.
Jen pozor na správnou formulaci...hrubé (ani velmi hrubé) porušení kázně ZP nezná. Jedná se o §55 ZP - Okamžité zrušení PP zam-telem...(nikoliv výpověď)...Projděte si historii dotazů na toto téma. Zejména odpovědi Páji považujte za skutečně správné.
Nechvalte dne před večerem.
K dotazu:
Na Vašem místě bych ji prostě vyrazil.Náhradu dnes seženete alespoň na přechodnou dobu kdekoliv a kdykoliv. Otázkou je posouzení jejího zavinění a stanovení míry porušení povinností vyplývajících atd.dle § 55 nebo 52 ZP.
Pokud byste byl nějak sankcionován ze strany FÚ kvůli těmto problémům, tak bych se nebál jít na ok. zrušení PP dle § 55/1b. Pokud ne, tak okamžitě bych jí dal výpověď dle § 52 g) první věty, a to bez upozornění, pro ZÁVAŽNÉ PORUŠENÍ povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k její vykonávané práci.Když to stihnete ještě do 30.6. tak ji máte na konci srpna z krku.
Přečtěte třeba zde: http://www.podnikatel.cz/clanky/pojistit-se-muzete-i-proti-chybam-v-ucetnictvi/
Citace:
"Odpovědnost zaměstnance za škody, které mohou nastat v souvislosti se špatným zaúčtováním, je řešena zákoníkem práce. Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou způsobil porušením povinností při plnění pracovních úkolů. Pokud účetní způsobí svým zaviněním chybu, může zaměstnavatel požadovat náhradu škody podle pravidel obecné odpovědnosti zaměstnance. "
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 6. 2011 12:21
Prosím o radu, zaměstnankyně podala na finanční úřad daňové přiznání z příjmů za r.2010, ale nepodala rozvahu, výkaz zisků a ztrát a další náležitosti. Ani po 3 měsících, kdy jsem ji o to opakovaně žádal, nic neudělala a vymlouvá se, že jí něco schází atd atd. Je toto zvlášť hrubé porušení pracovní kázně a můžu jí dát výpověď podle § 52g? Ale musím ji nejspíš nejdřív písemně upozornit a čekat 6 měsíců, jestli dojde k nápravě? Takže mi třeba může podat dph, danové přiznání vždy až po půl roce? Co s tím můžu dělat??