Re: fakturace elektřiny
Návrh daňové poradkyně by byl ideální, ale nesplnitelný. Pravdu má v tom, že na poskytování jákekoliv energie musí být licence. Vy jako pronajímatel tudíž nesmíte prodávat energii, ale přeúčtováváte služby spojené s nájmem. Zde na foru se často vyskytují odpovědi k přeúčtování DUZP, podle §21 odst 6 písm b, ale ten platí jen pro dodavatele(držitele licence).
Pro vás je DUZP den z faktury dodavatele i když tyto faktury chodí pozdě.
Zde si můžete přečíst výklad k přefakturaci
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_9074.html?year=
děkuji, takže můžu účtovat jak jsem psala výše - u nás to bude spíš ten přeprodej přes náklady a výnosy, protože jim budeme "přefakturovávat" pouze část spotřebované elektřiny, část je naše spotřeba, protože tam ještě opravujeme, abychom mohli pronajímat dalším, takže vyfakturuji, zaúčtuji do výnosů a DUZP bude DUZP uvedené na faktuře ČEZu, je to tak ? daňová poradkyně mě trochu vyděsila, protože jsem si to pročítala i zde, a normálně se tu psalo o fakturaci, tak jsem trochu nechápala :-) děkuji za trplělivost, je to pro mě nová problematika a ráda bych v tom měla jasno
Ano, přes 5 a 6 je v pořádku a DUZP bude DUZP uvedené
na faktuře ČEZu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2011 12:44
Dobrý den,
prosím daň. poradkyně mi nedávno sdělila, že pokud pronajímáme např. bytové či nebytové prostory firmě, měla by mít tato firma na sebe uzavřenou smlouvu na el. energii - my můžeme fakturovat prý elektřinu pouze na společné prostory - je tomu tak ? prosím jaký předpis toto upravuje, nemůžu nikde najít, že nemůžeme "přefakturovat elektřinu", účtovali jsme zálohy elektř. do nákladů, uplatňujeme si dph (pronajímáme plátci), vyúčtovací fakturu ještě nemáme - začínáme s tím - potom bychom spotřebovanou elektřinu vyfakturovali a dali do výnosů, a teď se dozvím toto ? prosím jak řešíte - má každý nájemce svůj měřák na elektřinu, pokud potom pronajmu nemovitost více nájemníkům, musí mít každý svůj měřák ? díky za pomoc a přeji hezký den