Re: Kam zaúčtovat dph než se stanu plátc
Teď jsem znejistila, pro neplátce je dph náklad - tzn. mělo by být v ceně zboží, buď na skladě nebo v nákladech pro stav roku 2010. Jako neplátci by jste na 343 neměli účtovat.
To právě nevím :-( a taky si myslím, že by se o DPH nemělo účtovat. Protože jsme po založení čekali na přidělení plátcovství, kt. jsem dostali v lednu, už v prosinci se čátka DPH účtovala na 343 s vědomím, že se to uplatní v přiznání jako odpočet při změně režimu.
Teď mi to ale zůstalo k 31.12.2010 (kdy se to ještě neuplatnilo) na 343 a v rozvaze se mi to taky zdá divné. Nevím ale, na jaký účet to přeúčtovat?? A jak to pak účtovat při uplatnění proti 343?
Přijatou fakturu 504/321 (vč.DPH), datumem registrace pak interní doklad 343/504 (to DPH)
Jestli bylo zboží na skladě tak pak odúčtujte z nákladů, nechci Vám zvyšovat náklady. . . (metoda B)
Jinak teda nevím kam jinam to DPH ? Poradí někdo další?
648 bych tam už nepletla.
Jestli Vám to neovlivňuje ZD roku 2010, jelikož to máte v zásobách, tak bych to nechala na 132, a pak datumem registrace 343/504, opravujete 504.
Přemýšlím, že ten nárok na odpočet lze stejně jenom u neprodaného zboží, (k datu registrace musí být zásoba obchodním majetkem §74) . . . tak asi proto :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2011 15:13
Na jaký účet se prosím účtuje DPH před tím, než jsme se stali plátci a pořízené zboží se bude uplatňovat na odpočet při změně režimu.
Neplátci jsme v prosinci, v lednu plátci. V prosinci jsem už rovnou účtovali 504, 343/321. Teď mi ale vysí v rozvaze k 31.12.2010 účet 343, když jsme ještě nebyli plátci. Kde by to mělo být? Díky za rady!!