Re: tato povinnost protiústavní
Chtěl jsem vložit reakci na dřívější diskuzi a překlepl jsem se. U velkých firem je vlastnictví rozdrobené (mnohdy utajené) a zveřejněné informace nemusí odhalovat soukromí jejich vlastníků tak silně, jako u firmy s několika málo společníky-fyzickými osobami. Když se to zruší pro všechny, kdo nemají např. veřejně obchodovatelné akcie (tam by se snad dal tušit nějaký veřejný zájem), budu jen rád. Ale chtít po obyčejném malém českém člověku, co nebydlí za vysokou zdí, nemá ozbrojenou ochranku a jeho děti nevozí řidič do soukromé školy, aby se na internetu přiznal, že si vyplatil podíl na zisku pár set tisíc nebo nedejbože milion, to je ze strany státu přímá nápomoc ke kriminálnímu činu. Lumpům pak bude stačit jen surfovat, stahovat závěrky a tipovat si oběti. Už se něco podobného stalo, když si jakási banda jen nastahovala podpisové vzory, padělala příkazy, naházela do boxu a čekala, jestli nějaký projde. Prošlo pár milionů a dosud je nechytli.
Jestli jim to prošlo na příkazy z boxu, tak je to taky částečně špatně zabezpečeno ze strany banky. Například v České spořitelně je limit do boxu 199 tis. - to by těch příkazů muselo být! Jinak zvěřejněná závěrka může být užitečná i k tomu, aby si podnikatel mohl trochu ověřit budoucího obchodního partnera, např. jestli má obraty z nějaké činnosti a není to jen mrtvá firma.
Kolega hledal cosi ve francouzském rejstříku, ověříte si, zda firma existuje, jaké má IČ a adresu. Vše ostatní je za poplatek. Je mi jasné, že lumpa jen tak něco nezaplatí, ale taková ta "čumenda" má utrum.
Dcera dělá obchodku a v rámci nějakého úkolu si měli !!! najít na rejstřku firmu ze sousedství !!! a na jejích datech z OR provést jakousi analýzu.
Fakt super.
Ano, já žasnu, kolik lidí nemá páru o základních právních věcech, ale že se dají na internetu stahovat závěrky, to vědí perfektně. Stejně bych věřil, že je to od počátku záměr - živit závist, aby se malí čeští vopčané mydlili mezi sebou a anonymní korporace měly klid. Tomu se říká privatizace monopolu státní moci. Ministr Drábek ještě jako šéf Hospodářské komory proti tomu horoval, ale jak se stal ministrem, neudělal ani ň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 6. 2011 13:49
Dali jsme závěrky kompletně začerněné a soud to uznal - bez pokuty. Jinak povinnost zveřejňovat závěrky považuji u malých firem za protiústavní (průlom do soukromí společníků), posílám odkaz na diskuzi, kde jsou argumenty pro i proti
http://byznys.ihned.cz/c1-50155260-stat-uhodil-na-firmy-ktere-taji-zisky-muze-ziskat-az-stovky-milionu-korun