Exekuce - vyživované osoby

• (neregistrovaný)

1. 7. 2011 8:11

Dobrý den,

chtěla bych se jen ujistit, že dělám správně:
    Zaměstnanec je rozvedený, rozsudkem stanoveno že bude platit výživné na 3 děti. Rozsudek mám. Je znovu ženatý. Má nepřednostní exekuce.

1) výživné, pokud není návrh na exekuci, se mě netýká (platí si sám, já pouze beru v potaz, že má tři děti - tj. vyživované osoby) + čtvrtá osoba současná manželka, tj. 4 vyživované osoby

- Srážím tedy pouze na nepřednostní exekuce a zohledním 4 vyživované osoby.

Přesvědčuje mě totiž (a to už druhý nový zaměstnanec tento měsíc!) že mu musím výživné posílat a tudíž na exekuce by už nezbylo. Automaticky mi sem hodí rozsudek, který schválil dohodu rodičů a srážej. Že existují trvalé příkazy, jim nic neříká.

2) Myslíte že je správné, aby mzdová účetní řešila průsery jiných a pak jí popotahovali a penalizovali za špatné srážky???

Na tento případ jsem se ptala přímo personálního a mzdového poradce který mi řekl - raději srážejte. Soudkyně mi řekla, nemusíte. Pak se v tom vyznejte, ani oni v tom nemají jasno.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 7. 2011 10:42

Jana A. (neregistrovaný)

Re: Exekuce - vyživované osoby
      >Dobrý den,
      >
      >chtěla bych se jen ujistit, že dělám správně:
      >Zaměstnanec je rozvedený, rozsudkem stanoveno že bude
      >platit výživné na 3 děti. Rozsudek mám. Je znovu
      >ženatý. Má nepřednostní exekuce.
      >
      >1) výživné, pokud není návrh na exekuci, se mě netýká
      >(platí si sám, já pouze beru v potaz, že má tři děti -
      >tj. vyživované osoby) + čtvrtá osoba současná
      >manželka, tj. 4 vyživované osoby
      >
      >- Srážím tedy pouze na nepřednostní exekuce a
      >zohledním 4 vyživované osoby.
      >
      >Přesvědčuje mě totiž (a to už druhý nový zaměstnanec
      >tento měsíc!) že mu musím výživné posílat a tudíž na
      >exekuce by už nezbylo. Automaticky mi sem hodí
      >rozsudek, který schválil dohodu rodičů a srážej. Že existují
      >trvalé příkazy, jim nic neříká.
      >
      >2) Myslíte že je správné, aby mzdová účetní řešila
      >průsery jiných a pak jí popotahovali a penalizovali za
      >špatné srážky???
      >
      >Na tento případ jsem se ptala přímo personálního a
      >mzdového poradce který mi řekl - raději srážejte.
      >Soudkyně mi řekla, nemusíte. Pak se v tom vyznejte, ani oni v
      >tom nemají jasno.

• 1. 7. 2011 10:44

Jana A. (neregistrovaný)

Dobrý den,

výživné srážet dle mého mínění ani nemůžete, pokud nedostanete nějaké rozhodnutí, že plátce mzdy má povinnost srážet (exekuce). To že má otec povinnost platit výživné vás nemusí zajímat, je to jeho povinnost, rozhodně to není vaše povinnost srážet.

Příkaz ke srážce přišel pouze pro nepředností pohledávku, takže tu srážejte.

• 1. 7. 2011 11:06

... (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, že u srážek dle §146b ZP k uspokojení závazků zam-ce jako u jediných (!) srážek zákonodárce pro mě nepochopitelně nestanovil písemnou formu (čímž poté nastávají problémy v určení pořadí dle §149/1 ZP), je tu vámi popsaný problém.
      Část zam-telů přistupuje na provádění srážek pouze na základě předloženého soudního rozsudku s tím, že tímto datem uzavřel konkludentně dohodu o srážkách ze mzdy k uspokojení závazků zam-ce dle §146b ZP a určil tak pořadí těmto pohledávkám.
      Jak ale určitě cítíte (píšete o neochotě řešit průsery jiných), srážky ze mzdy ve prospěch třetích nejste již několik let povinni provádět bez svého souhlasu. Výživné má ale výjimku, jste povinni respektovat předloženou písemnou dohodu o srážkách ze mzdy mezi zam-cem a exmanželkou uzavřenou na základě soudem určeného výživného (§551 OZ).
      Závěr je tedy prostý - povinnosti provádět srážky ve prospěch výživného, pokud bude zam-ec chtít, se nevyhnete.

• 1. 7. 2011 12:24

... (neregistrovaný)

Na to hlavní jsem zapomněl. Z příspěvku to snad vyplývá, ale pro jistotu - domnívám se, že v současné době povinnost provádět srážky pro výživné nemáte.

• 1. 7. 2011 12:31

Katka00 (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Prostuduji §551. Myslela jsem si tedy, že povinnost srážet ve prospěch exmanželky nemám. Víte ono dnes už to není tak jednoduché - zaměstnanec bude nemocen a nebude mít výdělek atd. Nejde tedy jen o to, zadat do programu výši alimentů a více se o to nestarat.
      Ale podle Vášeho příspěvku jsem pochopila, že to mojí povinností zřejmě je, děkuji za vysvětlení.

• 1. 7. 2011 12:36

... (neregistrovaný)

Z mého příspěvku jste měla pochopit, že to vaší povinností nyní není, ale mohlo by být v budoucnu, i když s prováděním srážek, ať už z jakéhokoli důvodu, nesouhlasíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).