Hlavní navigace

PP a DPČ

  • (neregistrovaný)

    4. 7. 2011 15:12

    Dobrý den,
    pracovnice má kromě pracovního poměru ještě DPČ (není ZMR). Na DPČ si v červnu vydělala jen 1700 Kč. Myslela jsem si, že pro výpočet zdravotního pojištění se budou oba vyměřovací základy sčítat, ale program mi z DPČ pojistné nestrhl. Je to , prosím, správně? Za odpovědi děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 7. 2011 15:18

      markov (neregistrovaný)

      Re: PP a DPČ
      Je to správně. Z hlediska pojistného posuzujete každý pracovní poměr nebo smlouvu mimo pracovní poměr zvlášť.
      Sčítají se dohromady pouze pro účely zdanění.

    • 4. 7. 2011 15:19

      markov (neregistrovaný)

      Re: PP a DPČ - oprava
      Uff. Teď se dívám zpětně, že NEJDE OD ZMR. V takovém případě pak samozřejmě pojistné srazit musíte i kdyby byl výdělek pár korun.

    • 4. 7. 2011 15:23

      p (neregistrovaný)

      Re: PP a DPČ - oprava
      no, mě se to taky nezdálo, tak jsem se chtěla radši ještě někoho zeptat, děkuji

    • 4. 7. 2011 19:07

      xJ (neregistrovaný)

      Re: PP a DPČ - oprava
      ZMR se posuzuje jenom u SP, u ZP platí, že do 2000,- se ZP neplatí, ne?

    • 4. 7. 2011 20:48

      xJ (neregistrovaný)

      Re: PP a DPČ - oprava
      ze stránek vzp.cz
      Chtěla bych se zeptat na placení zdravotního pojištění při souběhu více pracovních poměrů u jednoho zaměstnavatele. Mám jeden pracovní poměr jako hlavní s měsíčním příjmem 22 000 Kč. Druhou mám dohodu o pracovní činnosti s příjmem 1 200 Kč. Posuzují se pro účely platby zdravotního pojištění tyto příjmy společně?

      Jednotlivé pracovní poměry se posuzují odděleně a není podstatné, zda jsou u jednoho zaměstnavatele, nebo u několika různých. Povinnost hradit pojistné na zdravotní pojištění z titulu zaměstnání vzniká, jakmile vám plyne příjem ze závislé činnosti nebo funkčních požitků, který je zdaňován podle § 6 zákona o daních z příjmů. V zákoně o veřejném zdravotním pojištění jsou však uvedeny výjimky, kdy se taková osoba zaměstnancem nestává a z titulu svého zaměstnání pojistné nehradí.


      Jednou z těchto výjimek jsou právě práce vykonávané na základě dohody o pracovní činnosti, kdy měsíční příjem nedosahuje započitatelného příjmu, tzn. je nižší než 2 000 Kč. Stejná výjimka, kdy je vznik zaměstnání závislý na dosažení tzv. započitatelného příjmu, platí ještě pro členy družstev, kteří nejsou v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonávají pro družstvo práci, za kterou jsou jím odměňováni, a pro dobrovolné pracovníky pečovatelské služby. Za zaměstnance nejsou pro účely zdravotního pojištění považovány také osoby činné na základě dohody o provedení práce, a to bez ohledu na výši příjmu.

      Vzhledem k tomu, že na základě dohody o pracovní činnosti váš příjem v kalendářním měsíci nedosáhne 2 000 Kč, vztahuje se na vás uvedená výjimka. Jako zaměstnanec tedy budete hradit pojistné na zdravotní pojištění pouze z příjmu 22 000 Kč, dosaženého v pracovním poměru. Podotýkáme ještě, že do roku 2008 byla rozhodná částka 400 Kč měsíčně, takže za stejné situace jste i z titulu své dohody o pracovní činnosti byla zaměstnancem s povinností odvádět pojistné na zdravotní pojištění.

    • 4. 7. 2011 21:06

      p (neregistrovaný)

      Re: PP a DPČ - oprava
      moc děkuji, hned si to vytisknu, ať vím pro příště

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).