Re: Dvakrát vystavená faktura
Pokud se vše odehrálo v jednom zdaňovacím období(DPH), domluvte se s drouhou stranou ať Vám jednu fakturu vrátí a vy jí pouze vystornujete. Pokud jste vystvili v předešlém období, musíte na jednu fakturu vystavit opravný daňový doklad a ten vám musí druhá strana potvrdit. Do svého učetnictví můžete zaučtovat až podle datumu, kdy druhá strana ODD přijala.
Nesouhlasím s výše uvedenou odpovědí, co se týká předchozího období. Z pohledu druhé strany - proč by měli potvrdit opravný daňový doklad k plnění, které nebylo uskutečněno?
Druhá strana není v žádném případě povinna potvrdit opravný daňový doklad k neuskutečněnému plnění.
Takže STORNO a v případě předchozího období dodatečné daňové přiznání.
>>>Prosím jak mám postupovat při dvakrát vystavené
>>>faktuře? Budu jí stornovat, mám vystavit nějaký
>>>opravný
>>>doklad, nebo jen stačí se domluvit s druhou stranou,
>>>že ji
>>>vystornujem? Děkuji
>>Pokud se vše odehrálo v jednom zdaňovacím
>>období(DPH),
>>domluvte se s drouhou stranou ať Vám jednu fakturu
>>vrátí a vy jí pouze vystornujete. Pokud jste vystvili
>>v
>>předešlém období, musíte na jednu fakturu vystavit
>>opravný daňový doklad a ten vám musí druhá strana
>>potvrdit. Do svého učetnictví můžete zaučtovat až
>>podle
>>datumu, kdy druhá strana ODD přijala.
>
>Nesouhlasím s výše uvedenou odpovědí, co se týká
>předchozího období. Z pohledu druhé strany - proč by měli
>potvrdit opravný daňový doklad k plnění, které nebylo
>uskutečněno?
>Druhá strana není v žádném případě povinna potvrdit
>opravný daňový doklad k neuskutečněnému plnění.
>Takže STORNO a v případě předchozího období dodatečné
>daňové přiznání.
Pokud se s drouhou stranou domluví, tak může ODD potvrdit a důvod vystavení ODD uvést jako nedodání zboží (služby).Pak je to stále § 42 a ne 43 a nemusí se dělat dodatečné. Pokud se domlouvají rozumní lidé a představí si, že jim se může někdy stát totéž, tak lze v mezích zákona vždy tomu druhému vyjít vstříc.
>
Děkuji mnohokrát za trpělivost
>
>>>>>Obě faktury jsme vystavili v květnu (s týdenním
>>>>>odstupem), a obě byly uhrazeny. My jsme čtvrtletními
>>>>>pllátci, nevím, jak je to s protistranou. Děkuji za
>>>>>názory
>>>>Pokud byly obě zaplaceny nemůžete vystornovat.
>>>>Navíc pokud je protistrana měsíční plátce, tak si
>>>>již
>>>>pravděpodobně uplatnili odpočet z obou.
>>>Tak teď nevím, co s tím :-(
>>Opravný daňový doklad a nechat potvrdit protistranou.
>>A také vrátit
>>>peníze....
>
>http://www.kodap.cz/cz/periodika/opravy-dane-z-pridane-hodnoty.html
>
>http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_01042011_Oprava_zakladu_dane_a_vyse_dane_v_jinych_pripadech_prgf_42-43_verze01-03052011.pdf
Re: Děkuji mnohokrát za trpělivost
Pokud doklad byl vystaven omylem, tj. neoprávněně a plnění vůbec neproběhlo, je třeba jej vystornovat. Je jedno, že doklad byl v předchozím období a pohledávka je uhrazena. Odběratel neměl vůbec nárok na odpočet, když plnění neproběhlo, musí podat dodatečné.
ještě jednou..
Tedy vystavuji ODD (podle toho, co jsem se dozvěděla a vyčetla, vystavila jsem jej s mínusovýma položkama), posílám jej odběrateli k potvrzení, oni si budou muset podat dodatečné, pokud jsou měsíční plátci, pokud čtvrtletní, tak jim to ještě vyjde.. Jednodušší by bylo, kdyby si něco od nás odebrali v té samé ceně a pouze by se pozměnila faktura tak, aby částky seděly.. Nebo se mýlím??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 7. 2011 8:26
Prosím jak mám postupovat při dvakrát vystavené faktuře? Budu jí stornovat, mám vystavit nějaký opravný doklad, nebo jen stačí se domluvit s druhou stranou, že ji vystornujem? Děkuji