Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 7. 2011 11:06
Mám odběratele, který měl před měsícem zaplatit (dohodnutá splatnost). Když nezaplatil, úhradu jsem upomínal - sdělil mi, že příkaz podal a platba z jeho účtu odešla.
Dohodli jsme se, že podá u své banky reklamaci - reklamaci měl prý podat před 2 týdny.
Vzhledem k jeho chování, resp. mlčení (upomínal jsem desetkrát, emailem i telefonicky), se mi spíše zdá, že nezaplatil (s neplatiči už mám zkušenost a vím, že dokáží vymyslet rozličné výmluvy). Zaráží mě například, že ignoruje mé opakované žádosti o zaslání kopie příkazu k úhradě, kterou lze snadno stáhnout z elektronického bankovnictví (otázka 1 minuty), stačil by mi i screenshot, PDF nebo HTML verze.
Nechci ale zbytečně vyvolávat nedůvěru, třeba říká pravdu, a pak bych vypadal jako hlupák já.
Mám 2 otázky:
1) jak dlouho trvá reklamace bankovní transakce, není 2 týdny už dlouho? (i když tento týden do reklamace spadly státní svátky)
2) pokud se ukáže, že platbu skutečně odeslal, ale že jeho banka udělala chybu (případně on chybně napsal číslo účtu příjemce), mám uplatnit úrok z prodlení? Jaké jsou v tomto ohledu obchodní zvyklosti?