Prodej auta v OM

• (neregistrovaný)

8. 7. 2011 10:24

Dobrý den, mám dotaz. OSVČ, vede DE, plátce DPH si v listopadu 2009 pořídil nové auto (byl 1. majitel), které odepisoval mimořádnými odpisy 2 roky (letos mu budou odpisy končit). Uvažuje o tom, že auto prodá a koupí si jiné. Co teď? Určitě by bylo dobré, kdyby auto vyřadil z obchodního majetku, pak by příjem z prodeje patřil pod § 10. Jak je to ale s DPH? Při koupi si DPH odečetl. Musel by DPH při prodeji platit? A jakou cenou z majetku auto vyřadit, když bude zcela odepsané, asi nulovou, že? Musí při vyřazení nechat přepsat i ve velkém TP (v TP je auto napsáno na IČ), nebo to může nechat tak? A nebude lepší, kdyby auto daroval nebo přepsal na manželku nebo dceru? Jak by se postupovalo v tomto případě? Jde mi o to, co je nejlepší varianta, aby se pokud možno neplatila daň z příjmů, ani DPH a šlo to prodat popř. převést co nejdřív, ne až po 5 letech od vyřazení. Nebo co když auto po odepsání vyřadí z majetku a prodá manželce nebo dceři třeba za 1000 Kč, to by pak DPH i daň z příjmů podle § 10 platil z 1000 Kč? Napadá mě tolik věcí, ale nemůžu se zorientovat, co je nejlepší. Taky moc nechápu 2. větu § 4 odst. c): "... Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje motorových vozidel, letadel a lodí, nepřesahuje-li doba mezi nabytím a prodejem dobu jednoho roku." Chápu to dobře, že když auto letos prodá (je to víc než rok od nabytí), osvobození se na něj vlastně vztahuje? Ten odstavec je nějaký divný. Prosím, poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).