Re: účtovat A nebo B
Daňový i účetní výsledek vyjde ZCELA nastejno, jestli účtujete metodou A nebo B. Způsoby A a B jsou jen dvě cesty, jak dojít k témuž výsledku. Myslím, že paní účetní můžete klidně nechat účtovat způsobem, který jí vyhovuje, jen by vám měla dávat průběžně dejme tomu každý měsíc výsledky, jak jste na tom, abyste se pak na konci roku nedivili. Ale pokud jí dáte výsledky (zůstatek) skladu jen jednou ročně, tak s tím paní účetní nic nenadělá, ať už bude účtovat jakkoliv. K podávání spolehlivých průběžných výsledků by potřebovala znát stav skladu dejme tomu ke každému poslednímu dni v měsíci, chcete-li rozumné výsledky měsíčně. Dáte-li jí zůstatek skladu kvartálně, může vým dát spolehlivé výsledky taky kvartálně - a to, co vám dá mezitím, může být jen - jak se říká - přesný součet nepřesných a neúplných čísel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2011 9:17
Dobrý den, prosím, provozujeme středně velké železářství, účtujeme metodou A, ale bohužel na konci roku míváme velké rozdíly ve skladě. Není to naší vinou, zákazníci něco ukradou, chybí v originál baleních, které se rozpočítávají, rozvažují a měří. Já jsem chtěl aby naše paní účetní účtovala metodou B, nechce nám na to přistoupit, že je to složitější a méně přesné.
Může někdo z Vás mi přiblížit účtování B, už jsem byl i za daň. poradcem, ale nejsem z toho moc chytrý.
Děkuji Jirka