Insolvence zaměstnanců

• (neregistrovaný)

11. 7. 2011 9:44

Nedávno tady proběhla diskuze o tom, že mzdovka má hlídat, zda zaměstnanec, kterému sráží exekuce, není v insolvenčním řízení (20.6. nadpis insolvence zaměstnanců). Pročetla jsem si to, ovšem zajímalo by mě, zda opravdu podle zákona nese zaměstnavatel (čili mzdovka) takovou odpovědnost. Některá mzdová tam psala, že srážela a zasílala věřitelům ex. srážky a teď po ní chce ins. správce ty částky a že není povinen jí nic oznamovat a že si to musí každá mzdová ověřovat sama. No přijde vám to normální?
    Jak to prakticky děláte - ověřujete každý měsíc jen ty, kterým provádíte exekuce a jakmile se objeví zahájení insolvence, začínáte srážené částky deponovat? Nebo snad prověřujete každého ze zaměstnanců? To snad ne, vždyť bych mu stejně bez soudního rozhodnutí nemohla nic srážet, pokud jsem mu dosud žádnou exekuci nesrážela. A skutečně je za to zaměstnavatel (tj.mzdovka) podle nějakého ustanovení odpovědný?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2011 12:15

... (neregistrovaný)

Re: Insolvence zaměstnanců
      Srážky se deponují od zahájení ins. řízení pouze v případě v minulosti nařízených exekucí. Pokud žádná exekuce neběží (u osobních bankrotů výjimečně), máte povinnost provádět srážky až doručením soudního rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře (§406/3d,5 IZ). Srážky se deponují proto, že ins. návrh může dopadnout i tak, že bude odmítnut (§128/1,2 IZ), potom se deponované srážky rozpustí mezi vydané exepříkazy jako doposud.
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/insolvencni/

Jinak se stejně jako vámi zmíněný ins. správce domnívám, že od zahájení ins. řízení odeslané srážky náleží do majetkové podstaty dlužníka a ins. správce je po vás může chtít. Podle např. daňřádu budete mít problém neoprávněně poslané peníze (a z vaší kapsy zaplacené ins. správci) dostat z věřitele zpátky (§165 DŘ) a nezbude vám nic jiného, než se postavit do fronty věřitelů.
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/danovy-rad/cast3h5.aspx

• 11. 7. 2011 12:50

Kara (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Kolegyně má zaměstnance, na kterého nepřišla žádná exekuce ze mzdy, ale on sám platil nějaké s exekutorem dohodnuté částky, což ona ale pochopitelně nemusí vědět. Nyní zjistila, že je zahájeno ins. řízení. V tomto případě tedy ona nemůže srážet a deponovat nic, protože žádné příkazy o exekucích neměla a musí počkat, až vše dostane písemně? Nemůže přece sama od sebe začít srážet 2/3 jen proto, že se dozvěděla, že je zahájeno řízení. Je to tak?
      Takže to shrnu a prosím Vás o vyhodnocení, zda jsou moje závěry správné (když budete vědět i odkazy na §, z kterých to vše vyplývá, budu velmi ráda):
      1) Zaměstnanci jsou prováděné srážky na základě exekuce. Musím každý měsíc zkontrolovat na justici, zda není zahájeno řízení. Jakmile je, musím srážet, ale deponovat (ale srážet budu zatím jen tak, jak jsem měla srážet pro exekuce - např. jen 1/3). A teprve až mi přijde písemné rozhodnutí o povolení bankrotu, tak deponované částky odešlu správci a dále začnu srážet 2/3 a ty mu odesílám.
      2) U zaměstnance eviduji ex. příkazy, ale nesrážím mu nic, protože má malou výplatu a na srážky už nezbývá. I v tomto případě musím hlídat návrh na insolvenci a kdyby se náhodou výplata zvýšila, postupuji jako v bodě 1.
      3) Zaměstnanec má dohodnuté splátky a ty mu srážím. I v tomto případě musím hlídat návrh na insolvenci. Pokud je zahájena, co mu budu srážet? Splátky jako doposud a deponovat je? Nebo nehlídám a počkám na soudní rozhodnutí o schválení oddlužení?
      4) Zaměstnanec má dohodnuté splátky, ale já mu nic nesrážím. Insolvenci nehlídám, nic nedeponují a teprve až mi přijde soudní rozh., pak srážím 2/3 a odesílám správci.

• 11. 7. 2011 17:11

... (neregistrovaný)

Je to pro plátce mzdy děs, ale nevím co poradit. Snad jen zdravý rozum ins. správci, který by měl zohlednit, že plátce mzdy je za dlužníka ve prospěch třetích osob povinnostmi administrativně zatížen dostatečně. Navíc o žádné velké pochybení nejde, dlužník má povinnost ze své mzdy plnit pohledávky věřitelů, problém jen je, že dlužník má ze své mzdy poměrně plnit všem věřitelům, nikoli pouze exekučně vymáhajícím. Naštěstí by problémové měly být nejčastěji srážky pouze za 1 měsíc (§134 IZ) - si jako zam-tel spočítejte, jestli vám stojí za to čas strávený kontrolou na webu justice.
      1) ano
      2) dokud neprovádíte srážky (malá mzda) nemusíte hlídat justici
      3) věřitelé z dohod o srážkách ze mzdy mají pohledávky přihlásit soudu řádnou přihláškou (§110 IZ), srážky ze mzdy by neměly být v jejich prospěch prováděny stejně jako tomu je u exekucí (nejen se zřetelem k §178 IZ je to logické, obecně je úprava v §5/d IZ)
      4) ano

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).