Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2011 10:03
Dobrý den, už jsem tu několikrát vkládala dotaz, ale skoro nikdo se neozval. OSVČ, vede DE, plátce DPH si v listopadu 2009 pořídil zcela nové auto, uplatnil mimořádné odpisy (2 roky), které končí letos v listopadu. Uplatnil si DPH při pořízení vozu. Teď uvažuje o prodeji vozu. Auto chce prodat až v prosinci, po uplatnění posledního odpisu, který bude v listopadu. Přemýšlíme, jak to udělat co nejlépe, aby platil co nejmíň. Z diskuze jsem zjistila, že prodat za cenu nižší než je cena obvyklá, to nejde. Nebo jde, ale DPH bude muset odvést z ceny obvyklé. Je to tak? Asi bude nejlepší, když auto v prosinci (před datem prodeje) převede z obchodního majetku do soukromého užívání? Musí se převádět cenou obvyklou (zjištěnou třeba podle bazaru) a z této ceny odvést DPH (které řádek v přiznání k DPH?) nebo může jinou cenou - jakou? Ještě jednou uvádím, že auto bude v prosinci zcela odepsáno, poslední odpis bude v listopadu. Po vyřazení z OM pak může prodat, nejlépe manželce nebo dceři za symbolickou cenu, jde to? Tuto prodejní cenu pak zdaní podle § 10, nebo musí zdanit podle ceny obvyklé, i když prodá za cenu symbolickou? Nebo je nějaký lepší způsob, jak prodat auto, které je 2 roky staré, bylo uplatněno DPH a je v OM, bude zcela odepsané? Auto se vlastně prodá dřív než po 5 letech od vyřazení. A ještě 1 věc, musí nechat přepsat techničák? Ve velkém TP má napsané IČ, musí nechat přepsat na r.č., když vyřadí? Někde v diskuzi jsem četla, že to snad ani není třeba. Děkuji všem za pomoc.