Re: Penzijko a exekuce - prosím Tři tečk
Pokud ale zaměstnanec do těch 60 let tu exekuci splatí, pak dostane to penzijko vyplacené celé, ano ?Pokud ji nesplatí, exekutor si všechno sebere vč. státního příspěvku, úroků...
Ale v podstatě zaměstnankyně ví, že to, co si nyní spoří, jí exekutor za pár let sebere, takže nemá moc motivaci si platit penzijní připojištění...
Děkuji.
Pokud zam-kyně ztrácí motivaci ke spoření, potom fond může po 6 měsících neplacení příspěvků smlouvu vypovědět a zam-kyni (exekutorovi) by do 3 měsíců od prvního dne násl. měsíce po doručení výpovědi náleželo pouze odbytné bez státních příspěvků. Info k tématu najdete v z.č.42/1994 Sb.
Děkuji, osobně si myslím, že penzijní připojištění je pro ni výhodné, i když jí ho celé zabaví exekutor, spíš mi šlo o to, zda je v pořádku, že už teď v jejích 40 letech jí exekutor napíše, že jí ho sebere. Zvláš´t když dluhy jsou manžela...
I když do SJM spadají i práva (právo na mzdu, právo na výplatu pohledávky z účtu,...) manžela(ky) dlužníka, připadá mi normální, aby pohledávky z těchto práv podléhaly exekuci, pokud dluhy spadají do SJM. Nejvyšší soud, bohužel pro exekutory, rozhodl jinak.
"Pohledávka z účtu, jehož majitelem je jeden z manželů, není součástí společného jmění; do společného jmění mohou patřit jen peněžní prostředky z účtu již vybrané." Fond má smluvní vztah pouze k manželce dlužníka, nikoli k dlužníkovi. Exekutor ale může přikázat manželce dlužníka, aby peníze vybrané z účtu poukázala exekutorovi.
Penzijko je specifické v tom, že zam-kyně si může zvolit výplatu své pohledávky formou penze (nikoli pouze jednorázovým vyrovnáním). S penzí se přitom při exekuci nakládá jako se mzdou a je možné ji postihnout pouze exekucí srážkou ze mzdy. Jak jsem uvedl v úvodu, ani tehdy nemůže exekutor přikázat fondu provádět srážky.
Info k účtu: 21 Cdo 1774/99
Info ke mzdě: 20 Cdo 1642/2004
http://www.nsoud.cz/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2011 14:47
Právě mi oznámila zaměstnankyně, že jí exekutor sáhnul na penzijní připojištění, kam si už 15 let spoří měsíčně 100 Kč.
Vím, že penzijní připojištění podléhá exekuci, ale nikdy by mě nenapadlo, že i takhle v průběhu spoření na něj může exekutor sáhnout. Vždyť tam si přece člověk platí z té nezabavitelné částky, která mu zbyde z výplaty...Je to v pořádku ?