Auto na LPG - jaká náhrada za PHM?

• (neregistrovaný)

13. 7. 2011 10:01

Dobrý den,
    zaměstnanec používá k firemním účelům auto na LPG. Auto je tím osvobozeno od SD, ovšem poradí mi prosím někdo, jak psát cesťák? Nikde jsem cenu LPG, kterou lze použít pro tyto účely, nenašla (jako například u nafty či NA95). Je tedy bezpodmínečně nutné dokládat cenu PHM doklady o čerpání?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 7. 2011 11:18

Nordpower (neregistrovaný)

Re: Auto na LPG - jaká náhrada za PHM?
      Pokud nepostupujete dle paušálu (5.000,-- Kč/měsíc), kde není nárok na odpočet DPH, tak doklady do účetnictví vůbec nevstupují a každý měsíc si dáte do nákladů výše zmíněných 5-tis. Pokud chcete uplatňovat DPH na vstupu, tak budete muset vést knihu jízd. Cenu LPG nikde nenajdete a nenajdete ani průměrnou spotřebu v techničáku. Obyčejně se používá spotřeba u CNG a LPG 0,8...

N.

• 13. 7. 2011 15:30

Vladimír 2

Dotaz zněl: ==>>z a m ě s t n a n e c používá k firemním účelům auto na LPG.==
      Běžně se používají náhrady dle TP a vyhl.č. 377/2010 Sb.

• 14. 7. 2011 18:09

N. (neregistrovaný)

Děkuji Vám Vladimíre, ano, šlo o zaměstnance. Ovšem ve Vámi zmiňované vyhlášce LPG není. Mohu uplatit BA 95, pokud je stále vedeno jako použitelné palivo a přesto bude auto osvobozeno od povinnosti placení silniční daně? Děkuji.

• 14. 7. 2011 18:33

Vladimír 2

Můj názor:
      1- SD platíte za zaměstnance vy (zaměstnavatel) pokud
      si ji již nepl,atí sám jako podnikatel, pak vám to je zcela
      fuk. Vám předloží cesťák on, mě ltam jistě dohodnuto
      soukr, vozidlo a vy mu zplatíte co si on vyúčtue.
      2. Pokud předložil TP se záznamem o možnosti pohonu na LPG a vyúčtuje dle dokladů nákup LPG tak mu jej proplatíte tak jak on uvede (posoudíte spotřebu podle
      údajů v TP). Pokud vyúčtuje benzin nebo naftu tak zase podle dokladů o výši ceny x spotřeba dle TP nebo dle cit. vyhlášky. To co "uspoříte" na SD = vozidlo na LPG oproti SD za OA na benzi/naftu, to "prošustrujete" ve svých nákladech na "laškování" s FÚ při dokazování správnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).