Re: Vyúčtování cesťáku a DPH
PHM v soukromém autě se proplácí na základě spotřeby v TP x cena x ujeté služební km, tedy ne podle paragonu od benzínky a už vůbec si nemůžete nárokovat DPH.
Ubytování je součástí cesťáku a můžete si uplatnit DPH, poku máte daňový doklad znějící na Vaši firmu..
Stravné v restauracích mu nemůžete jen tak proplácet, od toho jsou sazby stravného za počet hodin, které na cestě strávil. A už v žádném případě si nemůžete nárokovat DPH, když proplatíte, tak je to celé nedaňový náklad a správně by se mu to mělo připočítat ke mzdě a odvést daň, ZP a SP.
U firemního auta musíte vést knihu jízd a můžete proplácet paragony za PHM a odečítat si DPH.
Doporučuji nějaký kurz na účtování cestovních náhrad, problematika je složitá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2011 13:26
Prosím Vás, nejsem si jistá, jak správně mám naložit s cesťáky. Jsem začínající účetní. Zaměstnanec a současně společník vykonává v s.r.o. funkci obchodního cestujícího. Jezdí autem, které je pronajato od soukromé osoby. Občas přespává v hotelu. Dosud nechtěl dávat cesťáky, ale pouze lístky na PHM a doklady od ubytování, tak jsem účtovala pouze PHM na 501 a ubytování na 518 a odečítala DPH. Stravné vůbec nedokládal. Nyní již cesťáky bude uplatňovat. Jak se to řeší v praxi? Nadále chceme uplatňovat skutečné výdaje na PHM s odpočtem DPH. Mohu nadále proplácet samostatně doklady od PHM, nebo je on musí přicvaknout k cesťáku a vyčíslit přímo v něm? A co když druhý zaměstnanec, taktéž jednatel vykonává stejnou práci, ale jezdí firemním vozidlem? Je tam rozdíl?
Můžete mi modelově ukázat zaúčtování např.
Prac.cesta
1.5.2011 od 8.00 - 18.00 hod
nocležné 800,- Kč (neplátce DPH)
stravné v restauraci 165,- Kč (137,50 základ, DPH 27,50)
PHM 1.100,- Kč (925,- Kč základ, dph 185,- Kč)
2.5.2011 od 8.00 - 19.00 hod
Děkuji
stravné v restauraci 95,- (neplatce DPH)
návrat domů