Re: Musím v neděli na 20 minut do práce?
Minimum času asi neexistuje, ale podle mě se na Vás vztahuje Zákoník práce § 152
Cestovními výdaji, za které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci cestovní náhrady, se rozumí výdaje, které vzniknou zaměstnanci při
a) pracovní cestě (§ 42),
b) cestě mimo pravidelné pracoviště,
c) cestě v souvislosti s mimořádným výkonem práce mimo rozvrh směn v místě výkonu práce nebo pravidelného pracoviště,
d) přeložení (§ 43),
e) přijetí do zaměstnání v pracovním poměru,
f) výkonu práce v zahraničí.
...především bod c), to znamená, že máte nárok na proplacení všech výloh, které s takto nařízenou prací přes čas souvisí. Použijete-li své soukromé auto, pak náleží za každý km 3,70 + náhrada za PHM dle průměrné spotřeby v TP x ujeté km x cena PHM. Jestli Vaše cesta tam a zpět + práce trvá déle než 5 hodin, pak i stravné na služební cestě. Nechala bych si být Vám při každém nařízení takové práce, podepsat i Příkaz ke služební cestě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2011 15:21
Pracovní dobu mám po-pá 7.30-16.00. Zaměstnavatel po mne poměrně často žádá, abych se do práce dostavil v sobotu nebo i v neděli s tím, že pracovní úkon trvá např 1hodinu. Vzhledem k nákladům na cestu do práce a zpět se mi v podstatě nevyplatí do práce jet, protože projedu stejně nebo více, než si za tuto hodinu vydělám, nemluvě o tom, že je tím pak značně narušený víkend, o což nemám zájem. Neexistuje nějaké "časové minimum", na které by mi zaměstanavatel musel nařídit tuto práci přesčas? Díky za radu