Re: srážky z mezd
Od zahájení ins. řízení nelze exekuce provést (§267 IZ), věřitelé své pohledávky uplatňují přihláškou (§110 IZ). Do majetkové podstaty patří zam-cova mzda (§206/1i IZ) ve výši jako při exekuci přednostní pohledávky (§207/2 IZ).
Provádějte proto nadále srážky jako pro přednostní pohledávky (povinnost uložená exepříkazy nepřed.pohl.+VZP, nikoli zahájením ins. řízení), ale nakládání s nimi ponechte ins. správci, který vás bude po rozhodnutí o úpadku a jeho řešení konkursem kontaktovat v rámci zjišťování majetkové podstaty.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/insolvencni/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2011 18:29
Dobrý den, chtěla bych se zeptat někoho, kdo se v této problematice orientuje, jak mám postupovat v případě, že na zaměstnance náš podnik v průběhu dvou let obdržel postupně několik platových zápovědí.První přišla exekuce ve výši 1200000 Kč jako nepřednostní pohledávka, srážela jsem zaměstnanci po odečtení nezabavitelného minima příslušnou částku. Za měsíc přišla další exekuce od VZP. Srážela jsem navíc ještě druhou třetinu, ze které jsem uspokojovala tuto pohledávku. Mezi tím přišly ještě další 3 platové zápovědi, na které dosud nebylo sráženo. Nyní nám přišel od VZP přípis, že na dlužníka byl vyhlášen konkurz. Většina dluhů vznikla v době, kdy zaměstnanec podnikal jako OSVČ. Nejedná se tedy o klasické oddlužení, které probíhá v případě fyzických nepodnikajících osob. Nevím si rady, jak mám postupovat dál. Mám stále zaměstnanci provádět srážky a deponovat tyto peníze na účtu naší organizace do doby rozhodnutí insolvenčního správce, nebo již dále nemám žádné srážky a dále se o průběh konkurzního řízení nezajímat? . Jsou to radosti. Stát vrhne všechno na mzdovou účetní a ty se starej. Kdo mi poradí?