Dobrý den,
v případě dvou nebo více druhů živností samozřejmě vedete jednu daňovou evidenci. Při zahrnutí traktoru do daňově uznatelných výdajů se řídíte zákonem o daních z příjmů. Zjednodušeně řečeno drobným hmotným majetkem se rozumí samostatné movité věci, jejíchž ocenění je nižší nebo rovno 40 000 Kč. Vše s hodnotou nad 40 000 Kč a využitelností delší než rok se považuje za majetek hmotný, který je třeba v souladu se zákonem o daních z příjmů odepisovat.
Dagmar Kučerová :(
Dobrý den,
mám živnost na podnikání v zemědělství, kde je traktor výrobní prostředek a živnost na nákup,prodej zboží. Chtěl bych se zeptat, zda bych si ho mohl napřed koupit jako zboží (zásoby) a popřípadě pokud bych ho neprodal si ho prodat jako výrobní prostředek?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
buďto budete traktor používat a v souladu se zákonem o daních z příjmů odepisovat nebo to bude zboží, a to skutečně také prodáte. Jak upozorňuje v předchozí odpovědi pan Říha, pokud finanční úředník uvidí traktor v nákladech, jistě ho bude jeho další osud zajímat.
Jiná varianta je, že budete traktor používat, uplatňovat v odpisech a následně jej můžete kdykoli prodat jako nepotřebný majetek. Příjem z prodeje samozřejmě zdaníte.
Dagmar Kučerová :(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
17. 12. 2011 17:31
Dobrý den,
mam dotaz. Podnikám v rostlinné výrobě a vedu DE. Chci si koupit traktor a mohu ho celý dát do daňově uznatelných nákladů, když mám druhou živnost na maloobchod (prodej)? Vím,že se u dvou živností musí vést jedno účetnictví (u mě DE) a že se to zaznamenává v daňovém přiznání dohromady, ale nevím, zda DM jde takhle kombinovat?
Doufám,že jsem otázku položil srozumitelně.
Děkuji za odpověď.