Těhotenství ve výpovědní lhůtě

• (neregistrovaný)

15. 7. 2011 10:13

Dobrý den, potřebuji poradit. Dne 30.5. mi byla udělena výpověď (z důvodu nadybtečnosti) s dvouměsíční výpovědní lhůtou, která mi tedy běží do 31.7. Dnes jsem zjistila,že jsem těhotná a lékař mi řekl,že nejpozději do 14 dnů chce,abych nastoupila na nemocenskou - tzn. 29.7.
    Pokud tedy nastoupím ve výpovědní lhůtě (třeba i dva dny před ukončením smlouvy) na nemocenskou, budu mít nárok na mateřškou?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 7. 2011 11:29

v.e.n.d.y.

Re: Těhotenství ve výpovědní lhůtě
      Na mateřskou budete mít nárok (pokud splňujete i ostatní podmínky nároku) z titulu ochranné doby. Ale nebudete mít nárok na žádnou nemocenskou po dobu 21 dní, jestliže PP skončí 31.7. První tři dny se neplatí a od 1.8. Vám neuchází žádná mzda, protože nejste v pracovním poměru. Teprve od 22 dne nemoci Vám začne vyplácet nemocenské sociálka, všechny doklady ale musíte podat přes svého nynějšího zaměstnavatele.

• 15. 7. 2011 11:35

Katka2 (neregistrovaný)

A není to tak, že se VH "přerušuje" podobu nemoci, takže vlastně PP trvá a nárok na náhradu by byl?

• 15. 7. 2011 11:38

v.e.n.d.y.

Máte Katko pravdu, zapomněla jsem, že paní dostala výpově´d pro nadbytečnost. a nedala ji sama. Beru zpět, dostane nemocenskou i mateřskou.

• 15. 7. 2011 11:44

xJ (neregistrovaný)

Výpovědní doba se přeruší a PP skončí až uplynutím zbývající výpovědní doby po skončení ochranné doby, leda by zaměstnanec prohlásil, že na prodloužení netrvá. Tak že pokud by paní marodila až do nástupu na MD a následně na RD (což oboje patří do ochranné doby), tak PP skončí až po ukončení RD a odpracování zbytku výpovědní doby, podle mne. A protože PP fakticky 31.7. neskončí, je nárok i na náhradu mzdy v prvních 21-ti dnech PN.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).