Re: DUZP u zásilkového obchodu
Taky to nerozlišujeme, ajaj.. Ale pak tedy faktura, která je v balíčku a je tam DUZP má být jak? Děkuji moc za odpověď.
>>>>Dobrý den, dovoluji si ještě jednou zopakovat svůj
>>>>dotaz a snad to napsat srozumitelněji :-)
>>>>U zásilkového obchodu je prý zdanitelné plnění den,
>>>>kdy se zásilka předá přepravci a nesmí to být ani den
>>>>před, je to tak? Co pak ale, když mi například pošta
>>>>zásilky ten den nevezme, protože je nesu pozdě (už se
>>>>mi
>>>>to stalo, tady na poště se nesmí nechávat do druhého
>>>>dne)? Nebo to si nemohu např. připravit balíčky o
>>>>víkendu s víkendovým DUZP a poslat to až v pondělí?
>>>>Prosím
>>>>o radu a odkaz na paragrafík nějaký :-)
>>>Musíte rozlišovat komu posíláte a jestli se řídíte
>>>obchodním či občasnkým zákoníkem. Pokud posíláte
>>>obchodnímu partnerovi, pak je DZP dnem předání
>>>prvnímu
>>>veřejnému přepravci, tedy třeba poště. Pokud posíláte
>>>na
>>>dobírku občanovi, je DZP až den přijetí peněz.
>>A je špatně pokud dáváme den zdanitelného plnění
>>datum odeslání, i když posíláme jen lidem. Dáváme
>>daňový
>>dokald do všech zásilek a nerozlišujeme, zda je to
>>pro
>>firmu, neo běžného občana. Děkuji za vysvětlení
>Taky to nerozlišujeme, ajaj.. Ale pak tedy faktura,
>která je v balíčku a je tam DUZP má být jak? Děkuji moc
>za odpověď.
Moc děkuji za hezká slova, vážím si jich. Vycházím ze zákona o DPH, §21,odst.3)
(3) Při dodání zboží se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
a) dnem dodání podle § 13 odst. 1 při prodeji podle kupní smlouvy,15)
b) dnem převzetí v ostatních případech,
c) dnem příklepu při vydražení zboží ve veřejné dražbě podle zvláštního právního předpisu16), nebo
d) dnem vzniku práva užívat zboží nájemcem při dodání zboží podle § 13 odst. 3 písm. d).
..tedy add a) - kupní smlouva podle obchodního zákoníku, tedy obchodní vztah s podnikatelským subjektem - dnem dodání (tedy i předání veřejnému dopravci, poště)
...tedy add b) - ostatní případy, tedy převzetí zboží občanem, při dobírce to znamená i den zaplacení.
Přeji hezký víkend
Paní Vendy, nemáte zač, je to zkrátka tak :-) Ještě prosím, jak to tedy ale udělat v praxi, když faktura se dává do balíčku a tam přece DUZP je a já nemůžu vědět, kdy si to zákazník přebere, čili nemůžu tam dát jiné datum než datum expedice. Možná tedy pak nezáleží na tom, jaké datum je na faktuře a mohu/musím odvádět DPH až k datu převzetí balíčku? A děkuji moc hlavně já :-)
Můžete mi prosím objasnit, jak tohle všechno chcete dělat v praxi. Vždyť fakturu vložíte do balíku, na ni musíte mít DUZP, jak tam můžete napsat datum, kdy si občan převezme a zaplatí, eventuelně zašle na dobírku peníze. Tyhle teorie, přece nejdou praktikovat. Já dávam na fa. datum, když ji vystavuji a vkládám do balíčku a k tomu datumu také odvádím.
Od velké zasilatelské firmy jsem dostala dobírku a v ní doklad nazvaný Dodací-list-Faktura, vše odpovídalo, jen chybělo DZP. Předpokládám, že DPH odvádí později. Stornovat fakturu je totiž snadné, s daňovým dokladem (pokud zboží nepřevezmu a ono se jim vrátí), je to horší. Možná někdo z praxe ještě něco připojí.Děkuji
Úplně s vámi souhlasím:-) ale zákon o DPH §21 odst.3b uvádí že DUZP (v ostatních případech=tedy zákazníci-občané) je den převzetí... navíc při zásilkovém obchodě se často stane, že dobírku si zákazník ani nepřevezme a pro prodávajícího to znamená, že musí přiznat DPH a pak případně stornovat fakturu. nebýt §21 ZDPH, tak to asi ani neřeším...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 7. 2011 11:39
Dobrý den, dovoluji si ještě jednou zopakovat svůj dotaz a snad to napsat srozumitelněji :-)
U zásilkového obchodu je prý zdanitelné plnění den, kdy se zásilka předá přepravci a nesmí to být ani den před, je to tak? Co pak ale, když mi například pošta zásilky ten den nevezme, protože je nesu pozdě (už se mi to stalo, tady na poště se nesmí nechávat do druhého dne)? Nebo to si nemohu např. připravit balíčky o víkendu s víkendovým DUZP a poslat to až v pondělí? Prosím o radu a odkaz na paragrafík nějaký :-)