Pokuty po 5 letech - prosím Tři tečky

• (neregistrovaný)

19. 7. 2011 9:29

Loni u nás 3 měsíce pracoval zaměstnanec, který měl exekuci, vystavenou FÚ. Šlo o pokuty od policie. Exekuci částeně uhradil. Nyní nastoupil znovu a když jsem kontaktovala FÚ, aby mi poslali zůstatek této exekuce, bylo mi řečeno, že je zastavená, protože je promlčená. Údajně se pokuty od policie smí vymáhat pouze 5 let. Tyto pokuty byly z podzimu 2005,ex. příkaz vystaven v květnu 2010. Měla jsem za to, že exekuce musí být nařízena do 5 let, pokud ale už jednou nařízena je, může se vymáhat třeba 20 let, až do splacení. alespoň tak jsem to pochopila z jedné vaší odpovědi tady. Mýlím se a referent z FÚ má pravdu nebo se mýlí on ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2011 9:46

... (neregistrovaný)

Re: Pokuty po 5 letech - prosím Tři tečk
      FÚ má pravdu. Na pokuty uložené do Silvestra05 se vztahoval §88 přestupkového zákona, ve kterém pro vymáhání byla uvedena prekluzivní 5 letá lhůta. Zrušením §88 přestupkového zákona se na pokuty uložené od 1.1.06, co se týče promlčení, vztahuje lhůta jako u daní.

• 19. 7. 2011 9:48

RenataH (neregistrovaný)

Děkuji, zase jsem o kousek chytřejší. Co všechno by měla mzdovka znát...

• 19. 7. 2011 10:36

... (neregistrovaný)

MFČR s tím samo mělo problém a podřízené orgány metodicky vedlo špatně, když prosazovalo kočkopsa v podobě, kdy prosazovalo lhůtu jako u daní (až 20 let) i na pokuty uložené do konce r.2005, protože v době vymáhání (r.2006 a dále) již omezení vymáhání dané §88 neexistovalo. Z doby platnosti tohoto právního názoru zřejmě pramenila i má tehdejší rada. Jen pro informaci - kočkopes u vymáhání pokut uložených do konce 2005 vypadal takto: pokud bylo do konce roku 05 zahájeno vymáhání, vztahovala se na pokutu 5 letá lhůta pro vymáhání a pokud vymáhání bylo zahájeno až v r.06 či později, lhůta byla jako u daní. Zřejmě to nějaký přestupce se selským rozumem dotáhl k soudu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).