Re: alkohol na pracovišti
záleží na tom, jak máte ve firmě ošetřeno např. v org.řádu nebo pr.řádu požívání alkoholu či jiných náv.látek před nástupem nebo v práci, někde to vzhledem k charakteru práce považují za porušení povinností zvlášť hrubým způsobem-na § 55/1 b, jinde je to závažné porušení povinností dle § 52 g), někde třeba jen soustavné méně závažné porušování povinností dle § 52g)
je rozdíl, zda to je zedník, nebo přidavač, nebo řidič autobusu, lékař, pilot...strážný, policista...
stejně tak může být porušení povinností, když si zaměstnanec přijde na pracoviště opilý v době DPN pro výplatu v hotovosti? Když se v té chvíli nachází na jako na pracovišti, ale nepracuje, tak mohu také uplatnit nějaké práva nebo s tím v tomto případě nic nenadělám?
upozornili jsme ošetřujícího lékaře a ten se jen do telefonu pousmál, že si to ten zaměstnanec vůbec dovolil, dál se nic nedělo. Takže když máme podepsaný papír o naměřených hodnotách, tak se s tím můžu obrátit na sociální pracoviště? No já tam zavolám a oni mi už asi řeknou co a jak, moc děkuji za radu. Jinak samozřejmě náhradu za nemoc asi také nemůžeme nijak krátit že?
Tak jenom pro doplnění informací, na OSSZ mi bylo sděleno, že porušení režimu DPN by bylo, kdyby byl opilý při kontrole ze strany zaměstnavatele nebo OSSZ, ale v tomhle případě prý nejde o kontrolu, v tomhle případě přišel zaměstnanec sám a na základě toho stavu jsme ho mohli jet zkontrolovat. Např hodinu poté a kdyby jsme mu naměřili alkohol, můžeme mu krátit náhradu mzdy, jinak nemůžeme.
Ještě bych se poradila, zaměstnavatel naměřil zaměstnanci alkohol ve zkušební době mimo mojí přítomnost, kdy jsem byla na dovolené. Řekl zaměstnanci, ať si přijde pro výpověď druhý den, ale už nepřišel a tak čekal na mě. Normálně můžu udělat zpětně skončení pracovního poměru ve zkušební době a poslat mu to? Nemusím mu to napsat k dnešnímu dni +3 na doručení dopisu?
to si snad děláte legraci, nevím,jakou funkci ve firmě zastáváte, ale účinek právního úkonu nemůže nastat zpětně.
PP končí na základě rozhodnutí zaměstanavatele za dodržení podmínek, stanovených v ZP. Měl mu sdělit, že jeho PP končí tímto dnem z důvodu požití alkoholu a PP by byl ukončen.Je-li stále ve zk.době, tak mu pošlete písemně nebo sdělte osobně totéž a účinek nastane sdělením nebo doručením rozhodnutí. V ZP je vše přesně popsán o.
Sděleno mu to bylo , šéf ale měl důležité jednání, tak mu řekl, ať pro papír o skončení PP si přijde druhý den. On nepřišel, šéf to neřešil a já byla na dovolené skoro 14dní. Od druhého dne již do práce nepřišel, nemyslela jsem to tak, že by jsme s ním ukončili něco zpětně, normálně by chodil do práce bez dalšího sdělení. Dle ZP musíme zrušit PP dny dny po odeslání sdělení o skončení poměru poštou, ale takhle už mu to bylo sděleno ústně, tak mě zajímalo, jestli to můžu dodatečně napsat k tomu datu ústní dohody i písemně.
>Sděleno mu to bylo ,
tak jeho PP skončil
šéf ale měl důležité jednání, tak
>mu řekl, ať pro papír o skončení PP si přijde druhý
>den. On nepřišel, šéf to neřešil a já byla na dovolené
>skoro 14dní. Od druhého dne již do práce nepřišel,
>nemyslela jsem to tak, že by jsme s ním ukončili něco
>zpětně, normálně by chodil do práce bez dalšího sdělení.
>Dle ZP musíme zrušit PP dny dny po odeslání sdělení o
>skončení poměru poštou,
zpravidla 3 dny předem, ale nedodržení písemné frmy nemá za následek neplatnost rozhodnutí.
ale takhle už mu to bylo
>sděleno ústně, tak mě zajímalo, jestli to můžu dodatečně
>napsat k tomu datu ústní dohody
jaké dohody?Přestávám Vám rozumět.
i písemně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 7. 2011 10:32
Byl zjištěn u pracovníka alkohol na pracovišti dle alkoholtestu. Jak dále postupovat ? Jaký § použít pro výpověď ? Děkuji