Re: OČR
Líbo,čtu zákon o nem.poj. §39 a zaráží mě věta, že pro účely tohoto zákona se v případě rozvodu a svěření dítěte do střídavé nebo společné péče považuje za domácnost domácnost každého z nich. Myslíte, že i když je to tam takto uvedeno, že v případě svěření do péče matce, může mít otec nárok na ošetřovné ?
Pokud je dítě svěřeno do péče matce, což znamená že nejde o střídavou péče, ale že žije s matkou, pak otec má nárok na ošetřovné, pokud je tomu dítěti do 10 let - viz odst. 2 první věta. Pokud je dítěti víc než 10 let, tak otec bohužel ošetřovačku nemá, pokud s dítětem nemá společnou domácnost. Kdyby měli společnou nebo střídavou výchovu, tak by nárok měl.
Líbo, skutečně je to tak, že když má ošetřovačku od 16.7. (sobota) do 24.7. (neděle), což je celkem 9 dní, tak jí dny 16.-17.7. nebudou zaplaceny a bude mít zaplacených jen 7 kal. dní? Já jsem ten zákon teda chápala tak, že by jí nebyly zaplaceny, kdyby tu ošetřovačku měla vystavenou jen na tu sobotu a neděli (nebyl by žádný pracovní den). Ale v jejím případě jde o delší dobu (9 dní) a mezi dvěma víkendy jsou pracovní dny.
A proč by ne? Může se stát, že doktor napíše ošetřovačku od soboty a ona už v pondělí půjde do práce. V tom případě by ta ošetřovačka trvala jen v sobotu a neděli a tudíž by nic nedostala, protože nezameškala ani 1 pracovní den. Ale v uvedeném případě jde o 9 dní, akorát že jsou v tom 2 víkendy.
"Ošetřovné se nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň na 1 kal. den, který měl být pro něho pracovní dnem a v němž potřeba ošetřování trvala". Z tohoto opravdu nevyplývá, že když ošetřovačka začala v sobotu a trvala do příští neděle, bude ji mít zaplacenou jen za 7 dní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2011 11:59
Dobrý den,
jsem rozvedená matka a dítě onemocnělo. Nastoupila jsem do nového zaměstnání, takže bych nutně potřebovala chodit do práce. Může mít OČR bývalý manžel, ktetý s námi nemá společnou domácnost, je otcem dítěte?
Děkuji moc za odpověď.