Re: exekuce Z
Předložením rozsudku vám nevzniká povinnost provádět srážky. Je to stejné, jako by vám zam-ec předložil např. smlouvu o úvěru ať splátky úvěru provádíte vy z jeho mzdy. Pokud s poukazováním výživného souhalsíte, měli byste se zam-cem uzavřít dohodu o srážkách. Tímto datem se potom řídí pořadí a podle toho potom na dřívější exekuci poukážete min. první třetinu či nikoli.
K poukazování výživného ze mzdy zam-ce jako povinnosti zam-tele nevyžadující jeho souhlas se vyjadřuje občanský zákoník v případě uvedeném v §551.
Já jsem pochopila, že se ptá na něco jiného, ne na to, zda mu srážet alimenty.
To výživné platí sám ze svého účtu už delší dobu. Přinesl ho proto,
aby mu odpočetl jako přednostní ,a poté až na nepřednostní pohledávku.Kdyby nepřišla exekuce nevěl bych o výživném.I nadále chce platit sám. Prosím tedy o informaci zda má tento doklad vliv na určení výše nepřednostní pohledávky. Předem děkuji
Předem děkuji za radu
Předně tu musí být povinnost zam-tele provádět srážky ve prospěch věřitelů, ať už na základě dohody či z vůle státní moci. Měli byste ustát ze strany kontroly, ve prospěch kterých věřitelů poukazujete srážku či její část. V případě, že se ukáže, že ve prospěch některého věřitele srážku neprovádíte a peníze dostává zam-ec ve mzdě, přečtěte si §292 OSŘ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2011 8:20
Dobrý den,
prosím kdo mi poradí s výpočtem
Zaměstnanec ČM 19339,-Kč, manželka ano, počet vyživovaných dětí 3. Přišla nepřednostní exekuce.
Provedl jsem výpočet: nezabavitlená část mzdy 15978,- Kč
nepředností pohl. 2663,-Kč + 698,-Kč částka zabavitelná bez omezení. Zaměstnanec však přinesl rozsudek soudu o stanovení výživného ve výši 6500,-Kč které patí sám / není exekučně vymáháno/.
Prosím o radu, zda se bude zohledňovat výživné, které zaměstnanec platí sám.Jaký potom bude postup výpočtu pro stanovení částky na nepřednostní pohledávku. Nerad bych někoho poškodil a opravdu si nevím rady. Předem děkuji