Dárce

• (neregistrovaný)

26. 7. 2011 8:34

Dobrý den,

jak byste mi poradili se situací, kdy pracovnice ve 2-směnném provoze chodí 2x do měsíce darovat plasmu (mimo jiné lékaře, nemoci atd.-pomalu nechodí do práce). Jde "schválně" ráno když má mít odpolední směnu a pak je celý den doma. Je to v pořádku, aby měla placené 2 dny volna měsíčně tímto způsobem navíc??? Zákon uvádí dobu v rozsahu max. 24 hodin od doby cesty na odběr...mě to ale přijde dost nefér vůči zaměstnavateli. To jí to musí uznat a dva dny v měsíci platit za to, že nepracuje??? Máme i jiné pracovníky, kteří darují krev nebo plasmu a tam je to v pořádku, většinou jdou ještě ten den do práce.

Předem díky za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2011 9:03

RenataH (neregistrovaný)

Re: dárce
      >Dobrý den,
      >
      >jak byste mi poradili se situací, kdy pracovnice ve
      >2-směnném provoze chodí 2x do měsíce darovat plasmu
      >(mimo jiné lékaře, nemoci atd.-pomalu nechodí do práce).
      >Jde "schválně" ráno když má mít odpolední směnu a pak
      >je celý den doma. Je to v pořádku, aby měla placené 2
      >dny volna měsíčně tímto způsobem navíc??? Zákon uvádí
      >dobu v rozsahu max. 24 hodin od doby cesty na
      >odběr...mě to ale přijde dost nefér vůči zaměstnavateli. To jí
      >to musí uznat a dva dny v měsíci platit za to, že
      >nepracuje??? Máme i jiné pracovníky, kteří darují krev
      >nebo plasmu a tam je to v pořádku, většinou jdou ještě
      >ten den do práce.
      >
      >Předem díky za rady.
      Co se týče náhradu za lékaře - nejste povinni jí ji zaplatit, protože má možnost navštívit lékaře mimo svou pracovní dobu. Co se týče odběru krevní plazmy, je to určitě potřebná věc, ale souhlasím s tím, že tento způsob darování není pro zaměstnavatele přijatelný. Na vašem místě bych si nejdříve na transfuzce ověřila, že si dárce může vybrat termín, kdy přijde darovat, že záleží pouze na něm a s tímto argumentem bych se zaměstnankyní jednala. S tím, že pokud si bude pro odběry vybírat své pracovní dny, bude jí zaměstnavatel "přehazovat" směny a bude si to muset napracovat jindy.
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).