Re: Změna trvalého bydliště - FÚ
Děkuji za odkaz na článek. Trochu mě zarazilo, že musím předložit nějaké "osvědčení o registraci" - nic takového rozhodně nemám. Daňové přiznání za mě "odjakživa" podává zaměstnavatel, teprve v posledním roce já sám (kvůli pronájmu). Takže jsem se vlastně na FÚ nikdy neregistroval.
Žádné osvědčení o registraci předkládat nemusíte, protože nejste registrovaný. Nahlásit změnu ale musíte. Jde spíše o to, aby Váš spis zaslali na nový FÚ. Zaměstnavatel za Vás žádné DP nepodává, jen Vám provádí roční zúčtování - to jen pro informaci.
Aha, děkuji za upřesnění :) Co vlastně do dopisu napsat, stačilo by něco takového: "Vážení, oznamuji Vám změnu trvalého bydliště. V příloze naleznete kopii lístečku z ohlašovny."
Předpokládám, že stejný dopis musím poslat na OSSZ a ZP v původním bydlišti?
>
>>Žádné osvědčení o registraci předkládat nemusíte,
>>protože nejste registrovaný. Nahlásit změnu ale
>>musíte.
>>Jde spíše o to, aby Váš spis zaslali na nový FÚ.
>>Zaměstnavatel za Vás žádné DP nepodává, jen Vám
>>provádí roční
>>zúčtování - to jen pro informaci.
>
>
>Aha, děkuji za upřesnění :) Co vlastně do dopisu
>napsat, stačilo by něco takového: "Vážení, oznamuji Vám
>změnu trvalého bydliště. V příloze naleznete kopii
>lístečku z ohlašovny."
>
+ nezapomenout na vaše r.č.
Napište původní bydliště, nové bydliště, telefon a mail. Pokud by něco potřebovali, aby nemuseli hned psát obálku s pruhem.
>Předpokládám, že stejný dopis musím poslat na OSSZ a
>ZP v původním bydlišti?
Na zdravotní pojišťovnu musíte nahlásit změnu v každém případě / podle mě by stačilo zajít na jakoukoliv pobočku a nahlásit změnu osobně. Mají na to většinou formuláře.
OSSZ - Jste tam nahlášený jako podnikatel?
Pokud jste jen zaměstnaný, tak nahlásíte písemně změnu zaměstnavateleli a ten nahlásí změnu na OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2011 12:40
Nejsem podnikatel, ale podávám si sám daňové přiznání (kromě zaměstnavatele mám jiné příjmy z pronájmu).
Nyní jsem měnil trvalé bydliště z Teplic do Prahy. Můžete mi prosím poradit, kde musím nahlásit změnu trvalého bydliště - na FÚ Teplice nebo v Praze?
Na obecním úřadě na ohlašovně mi úřednice překvapivě sdělila, že oni změny adresy ostatním úřadům nenahlašují, ačkoliv jsem v novinách četl, že to mají dělat (vzpomínám na předvolební kampaň, že nebudeme muset obíhat s papírem úřady, ale papír bude obíhat sám :(