Re: Porušování zákoníku práce - Co dělat
Na to bych nespoléhala. Sice jmenovat nesmí, ale..
pracujeme zadarmo. Jsem ve firmě už pět let a
>>>>každého půl roku mi zaměstnavatel prodlužuje pracovní
>>>>smlouvu na dobu určitou, myslím si, že to také není
>>>>vpořádku. Prosím poraďte mi na koho bych se mohla
>>>>obrátit. Nerada bych podávala výpověď, ale nelíbí se,
>>>>že nás
>>>>zaměstnavatel tak "odírá".Navíc práce je během 8
>>>>hodin
>>>>dost namáhavá, takže 19 dní v kuse prostě nejde
>>>>vydržet, stěžovali jsme si na to zaměstnavateli, ale
>>>>ten nás
>>>>jen chlácholí, že je to jen přechodně, ale všichni ve
>>>>firmě víme, že není. :-(
>>>
>>>Můžete se obrátit na příslušný inspektorát práce.
>>
>>Myslíte, že by to mohlo být i anonymně, víte chtěla
>>bych nápravu, ale nadruhou stranu bych zas nechtěla,
>>aby
>>mě pak zaměstnavatel vyhodil? Předem moc děkuji za
>>odpověď.
>
>Na to bych nespoléhala. Sice jmenovat nesmí, ale..
Prosím Vás, co to je za firmu? Ono je sice běžné, že když je hodně práce (a hodně zakázek je vždycky lepší než jich mít málo), tak že zaměstnanci dělají hodně přesčasů a pracují bez volných dnů a pak se ty hodiny zakamuflují, aby oficiálně těch přesčasů nebylo tolik vykázaných. Ale dostanou je všechny zaplacené a přesčasy jsou zaplacené jako odměna. Ale to co Vy popisujete se mně ani nechce věřit.
Kromě toho od roku 2007 platí, že doba určitá může trvat maximálně 2 roky (pokud si zaměstnanec sám nepřeje být takto zaměstnán).
Pokud pošlete do firmy kontrolu z inspektorátu, vsaďte, že se dozví, kdo si stěžoval. Inspektorát zjistí pochybení a udělí zaměstnavateli pokutu. A hádejte, kde zaměstnavatel ty peníze ušetří. Já bych řekla buď si s ním o problému pohovořit nebo si najít lepší práci.
firma provozuje jídelnu. Denně připravujeme stovky obědů a večeří. Když jsem o problémech s naším vedoucím kuchařem mluvila už v minulosti (a to to ještě nebylo tak hrozné jak to zavedli teď), tak mi řekl, že pokud se mi něco nelíbí, můžu odejít. Jenže v našem regionu není moc práce, tak jsem chtěla vědět jestli je nějaká jiná možnost. Moc děkuji.
Můj muž pracuje v ZD ,od června pracuje denně 12 i více hod. nonstop včetně víkendů a vše papírově kamuflují,dost hodin jim
proplácí ještě přes DPČ( speciálně víkendy);když se ozvou -tak je ještě seřvou;je to opravdu hrozné chování;všechno je dáno tím,že zde není žádná práce
V zemědělství jde o nárazovou práci, máte sklizně, žně... Udělat se to musí. Sice máte dost nezaměstnaných, ale ne každý se zase na tu práci hodí a může ji dělat, takže nabrat na všechno brigádníky není možné. V zimě je to naopak volnější a mnohdy není do čeho píchnout.
V jiných firmách je to paradoxně způsobeno ochranou zaměstnanců. Naberte zaměstnance, když nevíte, jestli tolik zakázek bude i v budoucnu. Na každého zaměstnance máte náklady už jen při přijetí (lékařská prohlídka, pracovní a ochranné pomůcky). A taky trvá, než se zaučí. Některé pracovníky, kteří by uměli požadovanou práci, ani není možné sehnat, takže ji musí zvládnout ti kmenoví zaměstnanci. Doba určitá je jen 2 roky. A v době neurčité když klesnou zakázky povinnost dát výpověď pokud se nedohodnou (tzn. 2 měsíce platit) a odstupné (3 měsíce). Při 25 a více zaměstnancích už musí firma plnit povinnost vůči státu ohledně zdravotně postižených.Pak je pochopitelně jednodušší pracovat jen s určitým počtem lidí a nepřibírat nové.
Paní Růžu nechápu,co dělá muž do června?jak bylo řečeno,v zimě nemají do čeho píchnout a pokud peníze dostávají,tak nechápu,na co se stěžuje.Jak říkáte,má vše zaplaceno,je jedno jak,ale pokud má peníze jaké mu byly slíbeny tak není důvod si stěžovat.Něco jiného by bylo,kdyby peníze nedostal.Pracuji taky v zemědělství a mnozí bohužel ještě nepochopili,že už nejsme jako v minulém režimu,že se chodí do práce také pracovat ne jenom abychom se ráno zapsali a čekali až bude po 8 hod.prac.době,šli domů a měli normální peníze.
Re: Porušování zákoníku práce - Klara
...pani Klare nebylo moc poradeno, protoze kdyz odejde, tak uz
si asi stezovat nebude, to uz ji bude fuk - protoze proc by si nicila nervy, kdyz uz bude nekde jinde a resit to, dokazovat, atd.
Mozna by neskodilo na Inspektorat anonymne zavolat a zeptat se,
zda muze poslat anonymni zadost, treba s nazvem zamestnanci firmy. Ale nadruhou stranu, aby se vedeni nedovtipilo, kdo to asi muze byt...
bude pryc...
Nedejte se v žádném případě! Vezměte si pracovní smlouvu, výplatní pásky a porovnávejte-udělejte si přehled každý měsíc o tom, v čem Vás zam. ošidil a napište to každý kalendářní měsíc. Pozor na přesčasové hodiny, příplatky za ně, dále víkendy a svátky a pod.. Vše pečlivě srovnejte s prac. smlouvou a pak navštivte bezplatnou právní poradnu - jsou v každém kraji. S takto připravenými podklady máte šanci na úspěch, ale "trest" vás nemine.Máte ale právo si najít jiné zaměstnání, svého "bývalého zam." upozorníte na nezaplacení výplaty, dokážete mu to a potom máte právo na podání okamžité výpověďi a zam. Vám nemůže bránit.Zasílám odkaz http://www.mojestarosti.cz/poradna/pravni-problemy/pracovni-pomer-a-pravo/okamzite-zruseni-pracovniho-pomeru-zamestnavatel-mi-nedal-2-vyplaty.html a přeji hodně štěstí Zdeněk
>
>Nedejte se v žádném případě! Vezměte si pracovní
>smlouvu, výplatní pásky a porovnávejte-udělejte si přehled
>každý měsíc o tom, v čem Vás zam. ošidil a napište to
>každý kalendářní měsíc. Pozor na přesčasové hodiny,
>příplatky za ně, dále víkendy a svátky a pod.. Vše
>pečlivě srovnejte s prac. smlouvou a pak navštivte
>bezplatnou právní poradnu - jsou v každém kraji. S takto
>připravenými podklady máte šanci na úspěch, ale "trest" vás
>nemine.Máte ale právo si najít jiné zaměstnání, svého
>"bývalého zam." upozorníte na nezaplacení výplaty,
PROČ? on to ví velmi dobře, netřeba upozorňovat
>dokážete mu to a potom máte právo na podání okamžité
>výpověďi
ajajaj, zase moudro,on je nový ZP?
a zam. Vám nemůže bránit.Zasílám odkaz
>>>http://www.mojestarosti.cz/poradna/pravni-problemy/pracovni-pomer-a-pravo/okamzite-zruseni-pracovniho-pomeru-zamestnavatel-mi-nedal-2-vyplaty.html a přeji hodně štěstí
>Zdeněk
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2011 10:34
Dobrý den,zaměstnavatel se rozhodl ušetřit tím, že nám v zaměstnání změnil směny, chce po nás abysme chodili na směny (8hod./denně) pondělí až neděle 19 dní vkuse a pak budeme mít 2 dny volna, ve smlouvě máme úvazek 40 hod/týdně.Od známé jsem slyšela, že by jsme měli mít za každý týden 2 dny volna. Navíc nám zaměstnavatel neplatí odpracované víkendy, vpodstatě všechny pracovní víkendy pracujeme zadarmo. Jsem ve firmě už pět let a každého půl roku mi zaměstnavatel prodlužuje pracovní smlouvu na dobu určitou, myslím si, že to také není vpořádku. Prosím poraďte mi na koho bych se mohla obrátit. Nerada bych podávala výpověď, ale nelíbí se, že nás zaměstnavatel tak "odírá".Navíc práce je během 8 hodin dost namáhavá, takže 19 dní v kuse prostě nejde vydržet, stěžovali jsme si na to zaměstnavateli, ale ten nás jen chlácholí, že je to jen přechodně, ale všichni ve firmě víme, že není. :-(