Pronájem bytu-hypotéka,úroky výdaj?

• (neregistrovaný)

28. 7. 2011 16:25

Dobrý den,

mám zakoupený byt, kde splácím hypotéku, jelikož jsem si našla přítele, budu se stěhovat k němu a byt bych chtěla pronajímat. Nejsem podnikatel, jsem zaměstnaná u dvou zaměstnavatelů, přiznání k dani z příjmů si tedy na konci roku dělám sama. Zde jsem si vyčetla, že pronájem patří mezi ostatní příležitostné příjmy, musím ho uvést v příjmech a do výdajů dát buďto skutečné výdaje(není to ale elektřina, voda, plyn atd..zálohy na ně od nájemníků bych ani neuváděla jak příjem) nebo paušál 30%. Chtěla jsem se zeptat, protože kdybych pronajímala byt za 5000 Kč nájem 2000 Kč záloha na el.en. , (je to 1kk a za víc peněz bohužel to už nejde) ale hypotéku platím měsíčně 10 000 Kč, zda se nedají do výdajů dát i úroky nebo celá splátka. Vždyť přeci na tom nevydělám ani korunu a budu stejně z toho muset zaplatit daň z příjmů....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 7. 2011 22:34

deb (neregistrovaný)

Re: pronájem bytu-hypotéka,úroky výdaj?
      Úroky si samozřejmě uplatnit můžete, otázka je, jestli to bude výhodnější než výdaje paušálem.

• 29. 7. 2011 9:34

právníik1 (neregistrovaný)

Připomínám jednu z podmínek uplatnění odpočtu úroků - poplatník předmět bytové potřeby vlastnil a užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.

• 29. 7. 2011 9:54

jb (neregistrovaný)

Připomínka je k §15, tazatelka však může uplatnit úrok dle §9, jen si musí propočítat co je výhodnější.
      Skutečné náklady - nebo paušál 30%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).