Přivýdělek - jak zdanit?

• (neregistrovaný)

29. 7. 2011 21:59

Prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené a našla jsem si přivýdělek. Jedná se o práci v MLM - zahraniční firma. Na konci roku mi pošlou potvrzení o zaslaných provizích. Nemám žádnou smlouvu, jen dostávám provize.

Jak to bude se zdaněním? Bude to jen § 10 - ostatní příjmy? Není tam ještě něco, na co si dát pozor (sociální, zdravotní)?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2011 23:06

V. (neregistrovaný)

Re: přivýdělek - jak zdanit?
      Jste vedená jako zákazník se zvýhodněnou cenou na zboží pro vlastní spotřebu nebo jako "poradce"?

http://www.e-jobs.unas.cz/view.php?nazevclanku=multi-level-marketing-mlm&cisloclanku=2010020004

Podle mě v okamžiku, kdy začnete podnikat, byste měla mít živnostenský list. S tím plynou všechny další povinnosti (ZDP § 7, sociální a zdravotní pojištění,..). Záleží na uzavřené smlouvě.

Činnosti, ke kterým nepotřebujeme živnostenský list, uvádí § 3 živnostenského zákona a § 7 odst. 1, 2 Zákona o daních z příjmů.

ZDP § 10 je pro "příjmy z příležitostných činností".., což podle mě klasická práce pro MLM není. Spíš soustavná činnost prováděná za účelem zisku = podnikání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).