Re: přivýdělek - jak zdanit?
Jste vedená jako zákazník se zvýhodněnou cenou na zboží pro vlastní spotřebu nebo jako "poradce"?
http://www.e-jobs.unas.cz/view.php?nazevclanku=multi-level-marketing-mlm&cisloclanku=2010020004
Podle mě v okamžiku, kdy začnete podnikat, byste měla mít živnostenský list. S tím plynou všechny další povinnosti (ZDP § 7, sociální a zdravotní pojištění,..). Záleží na uzavřené smlouvě.
Činnosti, ke kterým nepotřebujeme živnostenský list, uvádí § 3 živnostenského zákona a § 7 odst. 1, 2 Zákona o daních z příjmů.
ZDP § 10 je pro "příjmy z příležitostných činností".., což podle mě klasická práce pro MLM není. Spíš soustavná činnost prováděná za účelem zisku = podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2011 21:59
Prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené a našla jsem si přivýdělek. Jedná se o práci v MLM - zahraniční firma. Na konci roku mi pošlou potvrzení o zaslaných provizích. Nemám žádnou smlouvu, jen dostávám provize.
Jak to bude se zdaněním? Bude to jen § 10 - ostatní příjmy? Není tam ještě něco, na co si dát pozor (sociální, zdravotní)?
Děkuji.