DPP a srážková daň

• (neregistrovaný)

30. 7. 2011 19:56

Dobrý den

Mám zaměstnankyni, která je na rodičovské dovolené a nyní s ní chci uzavřít DPP. Zaměstnankyně má u mě podepsané Prohlášení, které se vztahuje na HPP. Platí toto podepsané Prohlášení i pro DPP, abych zaměstnankyni nemusela odměnu srazit srážkovou daní? Jedná se o částku 1.700,-Kč.

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 7. 2011 20:17

xJ (neregistrovaný)

Re: DPP a srážková daň
      Ano, prohlášení poplaníka platí pro zaměstnavatele a ne pro pracovněprávní vztah, tak že dostane celých 1700,- na ruku.

• 30. 7. 2011 20:27

Jolana256 (neregistrovaný)

Moje účetní, která dělá mzdy mi tvrdí, že Prohlášení se vztahuje pouze na HPP a s DPP nemá Prohlášení nic do činění. Kde bych to mohla najít v zákoně, abych ji o tom mohla přesvědčit, že nemá pravdu. Ona mi radí, že z těch 1.700,- Kč se musí srazit srážková daň a poslat ji na účet FÚ.

• 30. 7. 2011 20:45

xJ (neregistrovaný)

Platí
      >>>toto
      >>>podepsané Prohlášení i pro DPP, abych zaměstnankyni
      >>>nemusela odměnu srazit srážkovou daní? Jedná se o
      >>>částku
      >>>1.700,-Kč.
      >>>
      >>>Děkuji za odpověď
      >>
      >>Ano, prohlášení poplaníka platí pro zaměstnavatele a
      >>ne pro pracovněprávní vztah, tak že dostane celých
      >>1700,- na ruku.
      >
      >Moje účetní, která dělá mzdy mi tvrdí, že Prohlášení
      >se vztahuje pouze na HPP a s DPP nemá Prohlášení nic do
      >činění. Kde bych to mohla najít v zákoně, abych ji o
      >tom mohla přesvědčit, že nemá pravdu. Ona mi radí, že z
      >těch 1.700,- Kč se musí srazit srážková daň a poslat
      >ji na účet FÚ.

Tak vyměňte účetní. Některé totiž žijí v přesvědčení, že u DPP ani není možné podepsat prohlášení (pokud má někdo pouze uzavřenu DPP), což je nebetyčná pitomost.

Za prvé: Na tiskopisu prohlášení poplatníka je na první straně :

Prohlášení podepisuji pro plátce (název a adresa) _____________________________________________________

Tak že se vztahuje na zaměstnavatele , není tam napsáno prohlášení podepisuji pro pracovněprávní vztah

Za druhé: Zákon o daních z příjmů § 38h Vybírání a placení záloh na daň a daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků

odst. 1) Plátce daně vypočte zálohu na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků (dále jen "záloha") ze základu pro výpočet zálohy. Tato záloha se spravuje jako daň podle daňového řádu. Základem pro výpočet zálohy je úhrn příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků zúčtovaný nebo vyplacený poplatníkovi za kalendářní měsíc nebo za zdaňovací období, vyjma příjmů zdanitelných daní vybíranou srážkou sazbou daně podle § 36 a příjmů, které nejsou předmětem daně

a) snížený o částky, které jsou od daně osvobozeny, a
      b) zvýšený o povinné pojistné.

V tomto § je jasně napsáno , že základem pro výpočet zálohy je úhrn příjmů - čili všechny příjmy od tohoto zaměstnavatele, zúčtované v jednom měsici.

• 30. 7. 2011 21:09

Jolana256 (neregistrovaný)

Může být nějaká vyjimka s kterou by si to třeba mohla splét, když tvrdí že na DPP se Prohlášení nevztahuje a patří to jen k HPP?

• 30. 7. 2011 21:21

alen1 (neregistrovaný)

Jedinou vyjímkou je, že poplatník (tedy vaše paní na mateřské) nepodepsala "prohlášení" popř. by ho podepsala u jiného plátce.
      Což v popisovaném případě není.

• 30. 7. 2011 21:40

alen1 (neregistrovaný)

přesvěčte se sama tip pro vaši účetní
      Že lze podepsat v DPP prohlášení jednoduše pro vaši účetní
      Viz:
      http://www.studentskefinance.cz/prace-dane/dpc-dpp-kalkulator/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).