Re: DPP a srážková daň
Moje účetní, která dělá mzdy mi tvrdí, že Prohlášení se vztahuje pouze na HPP a s DPP nemá Prohlášení nic do činění. Kde bych to mohla najít v zákoně, abych ji o tom mohla přesvědčit, že nemá pravdu. Ona mi radí, že z těch 1.700,- Kč se musí srazit srážková daň a poslat ji na účet FÚ.
Re: DPP a srážková daň
Platí
>>>toto
>>>podepsané Prohlášení i pro DPP, abych zaměstnankyni
>>>nemusela odměnu srazit srážkovou daní? Jedná se o
>>>částku
>>>1.700,-Kč.
>>>
>>>Děkuji za odpověď
>>
>>Ano, prohlášení poplaníka platí pro zaměstnavatele a
>>ne pro pracovněprávní vztah, tak že dostane celých
>>1700,- na ruku.
>
>Moje účetní, která dělá mzdy mi tvrdí, že Prohlášení
>se vztahuje pouze na HPP a s DPP nemá Prohlášení nic do
>činění. Kde bych to mohla najít v zákoně, abych ji o
>tom mohla přesvědčit, že nemá pravdu. Ona mi radí, že z
>těch 1.700,- Kč se musí srazit srážková daň a poslat
>ji na účet FÚ.
Tak vyměňte účetní. Některé totiž žijí v přesvědčení, že u DPP ani není možné podepsat prohlášení (pokud má někdo pouze uzavřenu DPP), což je nebetyčná pitomost.
Za prvé: Na tiskopisu prohlášení poplatníka je na první straně :
Prohlášení podepisuji pro plátce (název a adresa) _____________________________________________________
Tak že se vztahuje na zaměstnavatele , není tam napsáno prohlášení podepisuji pro pracovněprávní vztah
Za druhé: Zákon o daních z příjmů § 38h Vybírání a placení záloh na daň a daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků
odst. 1) Plátce daně vypočte zálohu na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků (dále jen "záloha") ze základu pro výpočet zálohy. Tato záloha se spravuje jako daň podle daňového řádu. Základem pro výpočet zálohy je úhrn příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků zúčtovaný nebo vyplacený poplatníkovi za kalendářní měsíc nebo za zdaňovací období, vyjma příjmů zdanitelných daní vybíranou srážkou sazbou daně podle § 36 a příjmů, které nejsou předmětem daně
a) snížený o částky, které jsou od daně osvobozeny, a
b) zvýšený o povinné pojistné.
V tomto § je jasně napsáno , že základem pro výpočet zálohy je úhrn příjmů - čili všechny příjmy od tohoto zaměstnavatele, zúčtované v jednom měsici.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 7. 2011 19:56
Dobrý den
Mám zaměstnankyni, která je na rodičovské dovolené a nyní s ní chci uzavřít DPP. Zaměstnankyně má u mě podepsané Prohlášení, které se vztahuje na HPP. Platí toto podepsané Prohlášení i pro DPP, abych zaměstnankyni nemusela odměnu srazit srážkovou daní? Jedná se o částku 1.700,-Kč.
Děkuji za odpověď