Existenční a životní minimum

• (neregistrovaný)

1. 8. 2011 13:54

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda mě jako mzdovou účetní nějak zajímá změna výše existenčního a životního minima? Moc se ve vysvětlení pojmů neorientuji. Dotýká se tato změna nějak výpočtů exekuce? Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 8. 2011 15:53

Kara (neregistrovaný)

Re: existenční a životní minimum
      Minima se promítají do nezabavitelných částek pro výpočet exekuce. Vás zajímají ty nezabavitelné částky.

• 2. 8. 2011 7:32

JanaŘ (neregistrovaný)

A jaké jsou nové nezabavitelné částky pro výpočet exekuce? Děkuji

• 2. 8. 2011 7:43

JanaŘ (neregistrovaný)

Jde mi o to, že od 1.7.2011 se měnily sazby ohledně existenčního a životního minima, ale nevím, zda se to dotýká i výpočtu exekuce. MPSV vyhlásila od 1.7. 2011 částku odpovídající 50% průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství pro účely životního a existenčního minima - tj. za rok 2010 částka 11900,- Nechápu tedy, jestli se tato změna dotýká nějak exekucí - nikde jsem se nedočetla pro co tato částka platí a na co se využívá. Na exekuci sice počítám nezabavitelnou částku ale ta mi dá mnohem nižší částku než je 11900..... Děkuji za vysvětlení.

• 2. 8. 2011 8:14

... (neregistrovaný)

U exekucí se nepočítá s existenčním minimem. Dle NV595/2006Sb. se výpočet odvíjí od částek životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení pro 1 osobu. Případné změny v těchto částkách hledejte v §2 z.č.110/2006 Sb. a §26/1a z.č.117/1995 Sb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).