Ohlášení volného místa

• (neregistrovaný)

2. 8. 2011 11:56

Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda je nutné ohlašovat volné pracovní místo na úřadu práce. Naše firmá hledá obchodního zástupce, který bude pracovat na ŽL a nejsem si jistá, zda pro nás vyplývá povinnost nahlásit tuto skutečnost na PÚ.
    Děkuji velice za případné odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2011 13:20

Kara (neregistrovaný)

Re: Ohlášení volného místa
      Na PÚ hlásíte volná místa pro zaměstnance. Živnostník není zaměstnanec.

• 2. 8. 2011 13:28

monikaaa (neregistrovaný)

Nic hlásit nemusíte...přes ÚP nemusíte nezbytně hledat ani zaměstnance, natož živnostníka.

• 2. 8. 2011 13:42

Kara (neregistrovaný)

Samozřejmě že nemusíte přes ÚP hledat zaměstnance, ale nahlašování volných míst přikazuje zákon o zaměstnanosti, ovšem zaměstnavatelé to mnohdy nedělají (a já se jim nedivím):
      § 35
      (1) Zaměstnavatel je povinen do 10 kalendářních dnů oznámit příslušnému úřadu práce volná pracovní místa a jejich charakteristiku (§ 37) a neprodleně, nejpozději do 10 kalendářních dnů, oznámit obsazení těchto míst. Volnými pracovními místy se rozumí nově vytvořená nebo uvolněná pracovní místa, na která zaměstnavatel zamýšlí získat zaměstnance nebo je hodlá obsadit dočasně přidělenými zaměstnanci agentury práce. Lhůta pro oznámení počíná běžet dnem následujícím po vytvoření, uvolnění nebo obsazení pracovního místa.
      (2) Oznámení podle odstavce 1 může zaměstnavatel učinit, v případě, že tak stanoví zvláštní právní předpis32c), též u místně příslušného obecního živnostenského úřadu. Živnostenský úřad předá oznámení příslušnému úřadu práce ve stanovené lhůtě32d).

• 2. 8. 2011 14:37

Leni (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi. Jsem ráda, že se tedy můžeme při hledání pracovníka na ŽL vyhnout jmenovaným úřadům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).