Re: DPP a růžové prohlášení
>V červenci mě může podepsat prohlášení na daně. Je
>studentka.
>Ale za srpen nemůže. Protože od 29.8.2011 nastupuje do
>práce a tam chtejí aby podepsala prohlášení jim.
:-)))) jejda, to je dobré, já si doteď myslela, že podpis Prohlášení je dobrovolným rozhodnutím zaměstnance.
>U mě si v srpnu vydělá 5000,- to ji zdaním zálohovou
>daní . A daň odevzdám na FÚ protože tam nebude snížení
>, díky prohlášení ?
Ne, zdaníte srážkovou daní. Výše 5.000,- Kč se řídí ještě § 6 odst. 4 ZDP - úhrn nepřesáhne 5.000 Kč. Přesáhl by při odměně 5.001,- Kč.
>V červenci dostane Kč 5000,- ale to ji také zdaním
>zálohovou daní ,ale protože budu mít podepsané
>prohlášení, tak ji nic platit nebudu, protože daň je menší ....
Ano - ale ne, že jí nic platit nebudete, jen nic neodvedete FÚ.
>>V červenci mě může podepsat prohlášení na daně. Je
>>studentka.
>>Ale za srpen nemůže. Protože od 29.8.2011 nastupuje
>>do
>>práce a tam chtejí aby podepsala prohlášení jim.
>:-)))) jejda, to je dobré, já si doteď myslela, že
>podpis Prohlášení je dobrovolným rozhodnutím
>zaměstnance.
>>U mě si v srpnu vydělá 5000,- to ji zdaním zálohovou
>>daní . A daň odevzdám na FÚ protože tam nebude
>>snížení
>>, díky prohlášení ?
>Ne, zdaníte srážkovou daní. Výše 5.000,- Kč se řídí
>ještě § 6 odst. 4 ZDP - úhrn nepřesáhne 5.000 Kč.
>Přesáhl by při odměně 5.001,- Kč.
>>V červenci dostane Kč 5000,- ale to ji také zdaním
>>zálohovou daní ,ale protože budu mít podepsané
>>prohlášení, tak ji nic platit nebudu, protože daň je
>>menší ....
Děkuji moc za rady .
>Ano - ale ne, že jí nic platit nebudete, jen nic
>neodvedete FÚ.
Pokud u vás bude na DPP do 28.8. a od 29.8. už bude zaměstnána jinde, může podepsat prohlášení za srpen i u vás a následně i u nového zaměstnavatele. Jenom jim musí nahlásit, že do 28.8. měla podepsáno jinde, aby jí neuplatnili slevu na dani. Pokud bude u vás i po 29.8., pak bych jí doporučovala stejně podepsat u vás, protože u nového zaměstnavatele si nejspíš nevydělá víc než 5000 Kč jako u vás. Ať u nich podepíše až od září.
Podle mě může poplatník podepsat jen u jednoho zaměstnavatele.
Když podepíše za část srpna u jednoho, nemůže už podepsat za druhou část srpna u druhého.
ZDP § 38k
(3) Pobírá-li poplatník za stejný kalendářní měsíc mzdu současně nebo postupně od více plátců daně, přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění pouze jeden plátce daně, u kterého uplatní poplatník nárok podle odstavce 1 a podepíše prohlášení podle odstavce 4.
(6) Poplatník může podepsat prohlášení podle odstavce 4 na stejné období kalendářního roku pouze u jednoho plátce.
Myslíte, že může v jednom měsíci podepsat u dvou zaměstnavatelů?
--- k diskuzi ...
>>>
>
>Podle mě může poplatník podepsat jen u jednoho
>zaměstnavatele.
>Když podepíše za část srpna u jednoho, nemůže už
>podepsat za druhou část srpna u druhého.
>ZDP § 38k
>(3) Pobírá-li poplatník za stejný kalendářní měsíc
>mzdu současně nebo postupně od více plátců daně,
>přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu
>daňovému zvýhodnění pouze jeden plátce daně, u kterého
>uplatní poplatník nárok podle odstavce 1 a podepíše
>prohlášení podle odstavce 4.
>(6) Poplatník může podepsat prohlášení podle odstavce
>4 na stejné období kalendářního roku pouze u jednoho
>plátce.
>
>Myslíte, že může v jednom měsíci podepsat u dvou
>zaměstnavatelů?
>--- k diskuzi ...
Tvrdím, že se mýlíte, nesmí podepsat současně u dvou zaměstnavatelů, ale pokud zaměstnavatelé jsou postupně, pak může podepsat u obou. Slevu samozřejmě může uplatnit pouze u jednoho, zpravidla to bývá ten první.
§38 k 4) ZDP
b) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani,
d) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě u jiného plátce daně a že daňové zvýhodnění na to samé vyživované dítě za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje jiná osoba.
(>
>
38k odst.4)..
b) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani,
Takže stejné období by nebylo období jednoho měsíce, ale období např. od 29.8. do 31.8.2011?
Ano,může podepsat prohlášení , vy jí upllatníte i slevu na dani. U nového zaměstnavatele podepíše prohlášení a nahlásí, že na začátku měsíce byla zaměstnána na DPP, podepsala prohlášení a uplatnila slevu. NOvá mzdovka jí zúčtuje zálohovou daň, ale neuplatní slevu na dani, ta se jí vrátí až př ročním zúčtování daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 8. 2011 13:50
Dobrý den,
mám jednu holčinu na brugádu.
DPP do 150 hodin.
V červenci mě může podepsat prohlášení na daně. Je studentka.
Ale za srpen nemůže. Protože od 29.8.2011 nastupuje do práce a tam chtejí aby podepsala prohlášení jim.
U mě si v srpnu vydělá 5000,- to ji zdaním zálohovou daní . A daň odevzdám na FÚ protože tam nebude snížení , díky prohlášení ?
V červenci dostane Kč 5000,- ale to ji také zdaním zálohovou daní ,ale protože budu mít podepsané prohlášení, tak ji nic platit nebudu, protože daň je menší ....
Je moje úvaha správná ...
Děkuji Petra