Prumerny vydelek pro UP

• (neregistrovaný)

3. 8. 2011 11:29

Dovolila jsem si znovu otevrit toto tema, na kt. se jiz nekdo ptal (viz. nize). Puvodne jsem dopsala svuj dotaz jako odpoved k tomuto tematu, ale nevim, zda by si moji otazky nekdo tatko vsiml, proto jsem radeji zalozila tema nove.

>>>Dobrý den prosím Vás na potvrzení pro ÚP se uvádí
    >>>průměrný výdělek za jaké období? Za posledních 12
    >>>měsíců?
    >>>Děkuji
    >>
    >>Za poslední čtvrtletí.
    >
    >Výdělek z rozhodného období a tím je předchozí
    >čtvrtletí. Kdy končil pracovní poměr?

Pripojim se k otazce, mam stejny problem. Pracovala jsem 2 roky na dobu urcitou, pracovni pomer skoncil 31.7.2011. Posledni ctvrtleti se tedy bere duben, kveten, cerven? Mela jsem cisty prijem (tety castku, ktera mi prisla na ucet) za tyto mesice 14384Kc, 14077Kc, 14918Kc. Z toho mi vysel prumerny mesicni vydelek 14460Kc. Tak jsme to take spocitali s nasi pani sekretarkou, kt. mimo jine take dela ucetnictvi. Ale pani, co dela mzdy pro naseho zamestnavatele, mi vypocetla prumerny prijem na 13579Kc a pry tvrdila, ze se to bere z te castky na vyplatni pasce, kde je napsano "cista mzda", ne z toho, co dostanu na ucet.. ale to by ji take nevyslo, protoze i v techto kolonkach mam pokazde pres 14000Kc! (14094Kc, 14077Kc, 14607Kc). Myslela jsem si, ze se tedy pocita průmerny vydelek za poslednich 12 mesicu, ale tady pisete, ze to tak neni. Tak ted nevim, co si o tom mam myslet a co s tim dal.. S pani, kt. pocita mzdy je tezka komunikace..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2011 11:58

Kara (neregistrovaný)

Re: prumerny vydelek pro UP
      Přesný výpočet průměrného čistého měsíčního výdělku pro ÚP:
      Hodinový hrubý průměr (tzn. ten, který je v tom čtvrtletí, ve kterém skončí prac. poměr používán pro výpočet dovolené a jiných náhrad) x Váš týdenní úvazek x 4,348 (=průměrný počet týdnů v měsíci) = průměrný měsíční hrubý výdělek. Z tohoto se pak obvyklým výpočtem vypočítá čistý, tzn. odečte se zdravotní a sociální pojištění a daň. Pokud jste ale mívala daň nulovou a naopak jste navíc pobírala bonus na děti, tak tento bonus se k tomu nepřičítá.

• 3. 8. 2011 12:00

markov (neregistrovaný)

Re: prumerny vydelek pro UP
      Je to úplně jinak. :-)) Není to ani 12 měsíců (to se uplatňuje pro nemocenské), ani aritmetický průměr posledních 3 čistých mezd.
      Průměrný výdělek (§ 351-362 ZP) se zjistí podle § 356 odst. 2 ZP takto:
      Má-li být uplatněn průměrný hrubý měsíční výdělek, přepočítá se průměrný hodinový výdělek na 1 měsíc podle průměrného počtu pracovních hodin připadajících na 1 měsíc v průměrném roce; průměrný rok pro tento účel má 365,25 dnů. Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce.
      Takže vezměte výplatní pásku z července, najděte na ni částku "Průměr pro náhrady (nebo taky pro dovolenou - jak to má kdo nazvané)", to vynásobte Vaší týdenní pracovní dobou a koeficientem 4,348. Dostanete hrubý výdělek.
      No a čistý viz § 356 odst. 3 - od hrubého výdělku odečtete pojistné a daň, to vše podle podmínek a sazeb platných pro zaměstnance v měsíci, v němž se průměrný měsíční čistý výdělek zjišťuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).