Dědické řízení

• (neregistrovaný)

7. 8. 2011 16:27

Dobrý den,
    mám dotaz k průběhu dědického řízení.Součástí probíhajícího dědického řízení je bytová jednotka.Jsme dva vlastní sourozenci-dědicové.Rozhodli jsme se,že po ukončení dědického řízení bytovou jednotku prodáme.Manželka mého sourozence má exekuci z důvodu neplacení zdravotního pojištění.Tuto exekuci neplatí.Mohou nesplacené dluhy manželky mého sourozence mít vliv na průběh a ukončení dědického řízení v můj neprospěch?Mám na mysli,zda-li mohu přijít o svou právoplatnou polovinu dědictví?Můžete mi poradit?Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2011 18:42

Holan Zdenek (neregistrovaný)

Re: Dědické řízení
      Radku,nejsem právník, ale vím určitě - manželka sourozence neovlivní vůbec nic, ani bráška nemusí mít strach, že v rámci dědictví budou komplikace s prodejem, či rozdělením financí.Podle dědického práva je to - cizí - osoba, která nemá na řízení žádný vliv. Pro jistotu nalistuj tyto stránky NS ČR http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf?opendatabase&lng= a zadej do vyhledavače jen dědické řízení a čti tyto rozsudky.Jsou závazné pro soudy nižších stupňů a mohou tě uklidnit. Zdeněk

• 7. 8. 2011 18:50

Zeměměřič K. (neregistrovaný)

Re: Dědické řízení
      Dobrý den,
      domnívám se, že v přápadě dědictví (podobně jako je tomu u daru) bude bytová jednotka podílovým spoluvlastnictvím Vás a Vašeho bratra (každý bude vlastnit ideální polovinu). Vy dva a pouze vy dva budete majitelé této nemovitosti a budete s ní moci dále nakládat. Exekuce Vaší švagrové na Vaše nakládání s bytem nebude mít vůbec žádný vliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).