Oprava kotelny v areálu

• (neregistrovaný)

8. 8. 2011 8:38

Hezký den, opravili jsme kotel v kotelně-účtovány potrubářské a topenářské práce, výměna litinového článku. Jedná se o opravu ve výši 59000 tis. bez DPH. Jak mám tyto práce a díly účtovat? Jedná se o opravu a udržování majetku, tedy dám na 511 v plné výši nebo mám posoudit jako o zhodnocení majetku, jelikož objekt ještě odepisujeme připočítat k zůstatkové ceně a také odepisovat? Je to dost velká částka do našich nákladů, ale nerad bych zaúčtoval chybně.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2011 9:10

Crt (neregistrovaný)

Re: Oprava kotelny v areálu
      To, že objekt ještě odepisujete, není žádnou překážkou pro účtování o opravě. Podstatné je, co ten záseh opravdu je - pokud jde jen o výměnu poškozených či jinak nefunkčníh trubek a jiných dílů, pak směle můžete účtovat jako o opravě na účet 511...

• 8. 8. 2011 9:55

JardaG (neregistrovaný)

Jak jsem napsal, potrubářské a topenářské práce, oprava litinového článku, výměna předního dílu, šamot,tvárnice,kohout-tož vše.
      Nahlodal mě pan vedoucí s tím, že je to dost velké sousto do nákladů. A mě napadlo, jestli vlastně nejsme povinni tím zhodnotit majetek a odepisovat. ALe v podstatě se opravdu jedná o opravu, nelze asi považovat za úplnou obnovu kotelny.

• 8. 8. 2011 10:38

Crt (neregistrovaný)

To už musíte posoudit vy sami, jestli se opravou zároveň výrazně technicky nezhodnotí daný majetek...o TZ jde, pokud se jedná o podstatnou změnu technických parametrů...takže je nutné znát původní základní technické parametry kotle jako takového, a srovnat s parametry po opravě...teď je otázkou, co všechno je podstatným technickým parametrem kotle...výhřevnost ? Pokud je zhruba stejná, jde o opravu...a vůbec nezáleží na částce...

• 8. 8. 2011 14:48

JardaG (neregistrovaný)

díky za trpělivost, výhřevnost bude stejná (tedy lépe řečeno, zase se možná ohřejeme jako kdysi) takže je to jasná oprava!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).