Re: čerpání dovolené po mateřské dovolen
Podle lhůtníku PPM jste ukončila mat. d. (PPM) 15.7., tedy, pokud jste nepožádala do 14.7. zam-tele o čerpání dovolené, pak tuto dovolenou budete čerpat až po návratu z rodič. dovolené.
Pokud byste si požádala o čerp. d. tak, aby navazovala přímo na MD, pak byste ji čerpala nezkrácenou. Nyní ji budete čerpat až po RD, ale bude již krácena z důvodu RD (za období 15.7.-31.12.2011).
Požádala jste si zam-tele o čerpání RD? Pokud ne, potom Vám nemusí povolit dřívější návrat do práce dříve než 1. PD po 3. nar. dítěte. To, že jste si požádala o rodič. příspěvek (peníze od státu) a určila si délku jeho pobírání , není na sobě závislé s rodič. dovolenou (u zam-tele).
Jestliže jste stihla požádat o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, tak se dovolená krátit z důvodu následného čerpání RD nebude. Pokud jste o čerpání dovolené včas nepožádala, vyberete ji po skončení RD, ale to už bude krácená. V obou případech se bude používat pravděpodobný průměr, protože v rozhodném období nebudete mít 21 odpracovaných dnů.
Dobrý den,
naše mzdovka mi řekla, že když o to ještě do středy dodatečně požádám, tak mi to do červencový výplaty dá (čerpání dovolené), jen se chci o tom informovat. Určitě této možnosti využiji, aby se mi dovolená zbytečně nekrátila, jen nevím s tím výdělkem. Prý může být použit i průměrný výdělek, který byl v den nástupu na mateřskou dovolenou, tedy k 1.1.2011 (mně by se tato varianta zamlouvala, než pravděpodobný výdělek, v listopadu jsme dostávali mimořádné prémie)
Vaše paní mzdovka není naprosto oprávněna rozhodovat o tom, zda vám vlastně podvodem dá čerpat dovolenou. Jde totiž o to, ž dovolená se neproplácí, nýbrž čerpá, tudíž zaměstnavatel za vás může mít náhradu, které by se automaticky pracovní poměr sjednaný např. na dobu zástupu za MD a RD změnil čerpáním vaší dovolené, kterou by neměl smluvně ošetřenu, protože jste o čerpání nepožádala včas, změnil na dobu neurčitou. A potom by nastal frkec, protože mzdová v žádném případě není oprávněna o čerpání dovolené takto rozhodovat.
Ten v den nástupu na mateřskou dovolenou
>>>>>tedy
>>>>>1. čtvrtletí 2011 (výdělky za říjen - prosinec 2010)
>>>>>nebo prům. výdělek za 4. čtrtletí 2010 (výdělky za
>>>>>červenec - září 2010)?
>>>>>Předem MOOOC děkuji za Vaše odpovědi.
>>>>
>>>>Jestliže jste stihla požádat o čerpání dovolené tak,
>>>>aby navazovala na MD, tak se dovolená krátit z důvodu
>>>>následného čerpání RD nebude. Pokud jste o čerpání
>>>>dovolené včas nepožádala, vyberete ji po skončení RD,
>>>>ale
>>>>to už bude krácená. V obou případech se bude používat
>>>>pravděpodobný průměr, protože v rozhodném období
>>>>nebudete mít 21 odpracovaných dnů.
>>>Dobrý den,
>>>naše mzdovka mi řekla, že když o to ještě do středy
>>>dodatečně požádám, tak mi to do červencový výplaty dá
>>>(čerpání dovolené), jen se chci o tom informovat.
>>>Určitě
>>>této možnosti využiji, aby se mi dovolená zbytečně
>>>nekrátila, jen nevím s tím výdělkem. Prý může být
>>>použit
>>>i průměrný výdělek, který byl v den nástupu na
>>>mateřskou dovolenou, tedy k 1.1.2011 (mně by se tato
>>>varianta
>>>zamlouvala, než pravděpodobný výdělek, v listopadu
>>>jsme dostávali mimořádné prémie)
>>
>>Vaše paní mzdovka není naprosto oprávněna rozhodovat
>>o
>>tom, zda vám vlastně podvodem dá čerpat dovolenou.
>>Jde
>>totiž o to, ž dovolená se neproplácí, nýbrž čerpá,
>>tudíž zaměstnavatel za vás může mít náhradu, které by
>>se
>>automaticky pracovní poměr sjednaný např. na dobu
>>zástupu za MD a RD změnil čerpáním vaší dovolené,
>>kterou
>>by neměl smluvně ošetřenu, protože jste o čerpání
>>nepožádala včas, změnil na dobu neurčitou. A potom by
>>nastal frkec, protože mzdová v žádném případě není
>>oprávněna o čerpání dovolené takto rozhodovat.
>************
>Od 1.1.2007 již neplatí předchozí průměrný výdělek -
>platný je pravděpodobný
Ovšem způsob výpočtu pravděpodobného je na účetní, tak že záleží na tom, jaký postup zvolí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2011 9:17
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to s čerpáním dovolené po mateřské dovolené. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou 1.1.2011 a v červenci prý mohu požádat o čerpání zbývající dovolené, tudíž mám nárok za tento rok na celých 20 dní dovolené, nebo se mi bude nějakým způsobem krátit, např. z důvodu rodičovské dovolené, která bude činit víc jak 100 pracovních dní - tedy krácení o 1/12 dov.???
Jaký bude použit průměrný výdělek pro čerpání této dovolené? Ten v den nástupu na mateřskou dovolenou tedy 1. čtvrtletí 2011 (výdělky za říjen - prosinec 2010) nebo prům. výdělek za 4. čtrtletí 2010 (výdělky za červenec - září 2010)?
Předem MOOOC děkuji za Vaše odpovědi.