Čerpání dovolené po mateřské dovolené

• (neregistrovaný)

8. 8. 2011 9:17

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jak je to s čerpáním dovolené po mateřské dovolené. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou 1.1.2011 a v červenci prý mohu požádat o čerpání zbývající dovolené, tudíž mám nárok za tento rok na celých 20 dní dovolené, nebo se mi bude nějakým způsobem krátit, např. z důvodu rodičovské dovolené, která bude činit víc jak 100 pracovních dní - tedy krácení o 1/12 dov.???
    Jaký bude použit průměrný výdělek pro čerpání této dovolené? Ten v den nástupu na mateřskou dovolenou tedy 1. čtvrtletí 2011 (výdělky za říjen - prosinec 2010) nebo prům. výdělek za 4. čtrtletí 2010 (výdělky za červenec - září 2010)?
    Předem MOOOC děkuji za Vaše odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2011 9:23

VH

Re: čerpání dovolené po mateřské dovolen
      Nevím, o jakém červenci hovoříte, když je dnes už 8. srpna. Požádat je třeba před skončením MD, aby dovolená na MD bezprostředně navazovala. Je-li dovolená takto čerpána, z důvodu následně čerpané RD se nekrátí. Použit by byl výdělek pravděpodobný.

• 8. 8. 2011 9:24

xJ (neregistrovaný)

Obávám se, že na to už je pozdě, vzhledem k tomu, že požádat se musí před skončením MD tak,aby čerpání na sebe navazovalo.
      Vám skončila MD pravděpodobně už v polovině července a dnes už je srpen.

• 8. 8. 2011 9:28

xy5

Podle lhůtníku PPM jste ukončila mat. d. (PPM) 15.7., tedy, pokud jste nepožádala do 14.7. zam-tele o čerpání dovolené, pak tuto dovolenou budete čerpat až po návratu z rodič. dovolené.
      Pokud byste si požádala o čerp. d. tak, aby navazovala přímo na MD, pak byste ji čerpala nezkrácenou. Nyní ji budete čerpat až po RD, ale bude již krácena z důvodu RD (za období 15.7.-31.12.2011).
      Požádala jste si zam-tele o čerpání RD? Pokud ne, potom Vám nemusí povolit dřívější návrat do práce dříve než 1. PD po 3. nar. dítěte. To, že jste si požádala o rodič. příspěvek (peníze od státu) a určila si délku jeho pobírání , není na sobě závislé s rodič. dovolenou (u zam-tele).

• 8. 8. 2011 9:30

Líba (neregistrovaný)

Jestliže jste stihla požádat o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, tak se dovolená krátit z důvodu následného čerpání RD nebude. Pokud jste o čerpání dovolené včas nepožádala, vyberete ji po skončení RD, ale to už bude krácená. V obou případech se bude používat pravděpodobný průměr, protože v rozhodném období nebudete mít 21 odpracovaných dnů.

• 8. 8. 2011 9:38

KatkaFK (neregistrovaný)

Dobrý den,
      naše mzdovka mi řekla, že když o to ještě do středy dodatečně požádám, tak mi to do červencový výplaty dá (čerpání dovolené), jen se chci o tom informovat. Určitě této možnosti využiji, aby se mi dovolená zbytečně nekrátila, jen nevím s tím výdělkem. Prý může být použit i průměrný výdělek, který byl v den nástupu na mateřskou dovolenou, tedy k 1.1.2011 (mně by se tato varianta zamlouvala, než pravděpodobný výdělek, v listopadu jsme dostávali mimořádné prémie)

• 8. 8. 2011 9:51

aa (neregistrovaný)

Vaše paní mzdovka není naprosto oprávněna rozhodovat o tom, zda vám vlastně podvodem dá čerpat dovolenou. Jde totiž o to, ž dovolená se neproplácí, nýbrž čerpá, tudíž zaměstnavatel za vás může mít náhradu, které by se automaticky pracovní poměr sjednaný např. na dobu zástupu za MD a RD změnil čerpáním vaší dovolené, kterou by neměl smluvně ošetřenu, protože jste o čerpání nepožádala včas, změnil na dobu neurčitou. A potom by nastal frkec, protože mzdová v žádném případě není oprávněna o čerpání dovolené takto rozhodovat.

• 8. 8. 2011 10:45

ara (neregistrovaný)

Od 1.1.2007 již neplatí předchozí průměrný výdělek - platný je pravděpodobný

• 8. 8. 2011 10:49

xJ (neregistrovaný)

Ten v den nástupu na mateřskou dovolenou
      >>>>>tedy
      >>>>>1. čtvrtletí 2011 (výdělky za říjen - prosinec 2010)
      >>>>>nebo prům. výdělek za 4. čtrtletí 2010 (výdělky za
      >>>>>červenec - září 2010)?
      >>>>>Předem MOOOC děkuji za Vaše odpovědi.
      >>>>
      >>>>Jestliže jste stihla požádat o čerpání dovolené tak,
      >>>>aby navazovala na MD, tak se dovolená krátit z důvodu
      >>>>následného čerpání RD nebude. Pokud jste o čerpání
      >>>>dovolené včas nepožádala, vyberete ji po skončení RD,
      >>>>ale
      >>>>to už bude krácená. V obou případech se bude používat
      >>>>pravděpodobný průměr, protože v rozhodném období
      >>>>nebudete mít 21 odpracovaných dnů.

>>>Dobrý den,
      >>>naše mzdovka mi řekla, že když o to ještě do středy
      >>>dodatečně požádám, tak mi to do červencový výplaty dá
      >>>(čerpání dovolené), jen se chci o tom informovat.
      >>>Určitě
      >>>této možnosti využiji, aby se mi dovolená zbytečně
      >>>nekrátila, jen nevím s tím výdělkem. Prý může být
      >>>použit
      >>>i průměrný výdělek, který byl v den nástupu na
      >>>mateřskou dovolenou, tedy k 1.1.2011 (mně by se tato
      >>>varianta
      >>>zamlouvala, než pravděpodobný výdělek, v listopadu
      >>>jsme dostávali mimořádné prémie)
      >>
      >>Vaše paní mzdovka není naprosto oprávněna rozhodovat
      >>o
      >>tom, zda vám vlastně podvodem dá čerpat dovolenou.
      >>Jde
      >>totiž o to, ž dovolená se neproplácí, nýbrž čerpá,
      >>tudíž zaměstnavatel za vás může mít náhradu, které by
      >>se
      >>automaticky pracovní poměr sjednaný např. na dobu
      >>zástupu za MD a RD změnil čerpáním vaší dovolené,
      >>kterou
      >>by neměl smluvně ošetřenu, protože jste o čerpání
      >>nepožádala včas, změnil na dobu neurčitou. A potom by
      >>nastal frkec, protože mzdová v žádném případě není
      >>oprávněna o čerpání dovolené takto rozhodovat.
      >************
      >Od 1.1.2007 již neplatí předchozí průměrný výdělek -
      >platný je pravděpodobný

Ovšem způsob výpočtu pravděpodobného je na účetní, tak že záleží na tom, jaký postup zvolí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).